Malý génius: V pěti letech je certifikovaným expertem Microsoftu

Coventry – Zatímco vrstevníci Ayana Qureshiho se teprve učí psát, syn pákistánských imigrantů si v Británii buduje vlastní počítačovou síť. V pěti letech složil obtížné zkoušky na certifikovaného počítačového experta Microsoftu. Už dnes se o něm hovoří jako o příštím Billu Gatesovi, geniálním dítěti a nejmladším IT odborníkovi světa.

Ayan má v britském Coventry vlastní počítačovou laboratoř. V ní kromě dennodenní práce s počítačem spřádá nemalé plány - jednou chce stvořit britskou obdobu proslulého Silicon Valley. „Mám rád počítačovou techniku, přenos dat, rád na počítači kreslím a taky rád mluvím po Skypu a hraju hry,“ popisuje klučina, který si podle svých slov zkoušky pro Microsoft užíval, i když byly prý docela těžké.

Jedinečný osud píše i život jeho slavné krajanky Malaly Júsufzaiové. Pákistánská bojovnice za lidská práva v pouhých 15 letech přežila útok talibanského teroristy, o dva roky později pak jako nejmladší člověk v historii získala Nobelovu cenu za mír.

Nejmladší IT odborník chce vytvořit britské Silicon Valley (zdroj: ČT24)

Kromě nízkého věku a vysoké míry úspěchu mají děti s výjimečným nadáním často ještě jeden společný motiv - nebývale ambiciózní rodiče. Platí to i v případě Ayana a Malaly - otec mladé bojovnice za lidská práva je pákistánským diplomatem a malý IT génius je potomkem počítačového experta.

Projekce vlastních snů rodičů do dětí není raritou a může mít následky, soudí odborníci. Jedním dechem ale dodávají, že zdravá motivace je nutná. Jsou děti, které takový tlak vděčně přijímají, a pak jsou děti, které jej nevydrží, poznamenává dětský psycholog Václav Mertin. Do první kategorie pak nepochybně patří právě Malala a Ayan. Už jako děti toho stihli tolik, co někdo nezvládne za celý život.

Vydáno pod