Barikády zpět. Hongkong zažil další střet demonstrantů s policií

Hongkong - Tisíce prodemokratických aktivistů se dnes ráno opět střetly s policií v Hongkongu. Demonstranti se snažili znovu obsadit části čtvrti Mong Kok, kde policie v posledních dnech vyklidila jejich barikády, informovala agentura Reuters. Další demonstrace je naplánována na večer. Lidé se svolávají skrz sociální sítě a navzájem se vyzývají, aby si vzali masky a další vybavení proti policejnímu zásahu.

Podle informací policie proti protestujícím ozbrojeným holemi zakročila s pomocí štítů a pepřového spreje. Odpoledne se situace uklidnila, další protesty se ale dají očekávat k večeru. Organizátoři totiž svolávají další akci.

Protesty v Hongkongu tak pokračují po napjatém pátku, kdy hluboko do noci procházely ulicemi skupiny demonstrantů, kteří místy házeli po policistech vejce, lahve s vodou i kusy dřeva. Policisté se je snažili zahánět obušky.

Čerstvá vlna napětí přišla v době, kdy se hongkongské úřady snaží skoncovat s několik měsíců trvající krizí, která je nejvážnější od roku 1997, kdy se bývalá britská kolonie vrátila pod čínskou správu. Protesty trvají už mnohem déle, než řada lidí předpokládala. Do ulic v minulýuch dnech přivedly více než 100 tisíc demonstrantů, převážně studentů, žádajících větší demokracii.