Boj proti ebole pokračuje, Evropská unie shání zdravotníky

Brusel - Proti ebole bojují už i evropští komisaři. Zahájili totiž cestu po metropolích unijní osmadvacítky s cílem posílit boj proti této nemoci. Podle agentury AFP se snaží získat další tisíce lékařů a zdravotníků, kteří by pomáhali v Africe. Unie už se zavázala vyčlenit na boj s epidemií víc než miliardu eur, a tudíž zbývá už „jen“ sehnat potřebný zdravotnický personál. Jako první evropský prezident navštívil Guineu francouzský prezident Francois Hollande.

Eurokomisaři shání zdravotníky (zdroj: ČT24)

Zdravotníky se Evropská unie snaží získat prostřednictvím vyjednávání. Komise totiž podle svého mluvčího nemůže doporučovat konkrétní počty Evropanů, kteří by se mohli v boji proti ebole angažovat. „Komisaři požádali o více lékařského personálu a epidemiologů v terénu. Jsou oba přesvědčeni, že jich je potřeba hodně, a to rychle,“ uvedl Enrico Brivio.

Za klíčovou označil lidskou pomoc i francouzský prezident Francois Hollande. Ten jako vůbec první hlava státu, který není v Africe, navštívil zemi zasaženou epidemií. Francie pomáhá v západní Africe zřídit vojenskou nemocnici pro pacienty s ebolou a na boj proti ní poskytla 100 milionů eur. „Je naší povinností vás podpořit ve zkoušce, jíž vaše země prochází. Francie chce jít příkladem. Kromě materiální pomoci je nejdůležitější pomoc lidská,“ promluvila hlava státu.

„Jestliže do Guineje přijede hlava tak důležitého státu, jako je Francie, pak sem může přijet kdokoli jiný. To je pro nás důležitější než zdravotní pomoc, kterou nám přiváží,“ oplatil mu kolega Alpha Condé.

Ebola se začala šířit právě z Guineje. V zemi zemřelo zhruba 1 260 lidí. Celkem už má nejhorší epidemie eboly v dějinách téměř 5 700 obětí.