Soud zprostil Mubaraka viny za smrt demonstrantů

Káhira - Trestní soud v Káhiře dnes zprostil Husního Mubaraka viny v opakovaném procesu, v němž byl někdejší egyptský prezident obžalován ze spoluviny na smrti stovek lidí při politických demonstracích v roce 2011. Zproštěno viny bylo i sedm bývalých vysokých bezpečnostních činitelů Egypta, oznámily agentury Reuters a AFP. Mubarak byl zproštěn i obvinění z korupce v kauze týkající se zejména prodeje zemního plynu Izraeli údajně za podhodnocenou cenu. Pro účastníky tehdejších bouří je dnešní verdikt zklamáním. „Nic špatného jsem neudělal,“ řekl Mubarak krátce po rozsudku v telefonátu odvysílaném státní televizí.

Žalobce přitom podle agentury DPA žádal pro Mubaraka trest smrti. Soudce Mahmúd Kamal ale podle agentury AFP prohlásil exprezidenta Mubaraka, jeho někdejšího ministra vnitra Habíba Adlího a šest dalších někdejších členů bezpečnostních složek za „nevinné“.

Štěpán Macháček, zpravodaj ČRo: „V případě soudu nad Husním Mubarakem a jeho dvěma syny byl celý proces spíše jeho zrušením než vynesením rozsudku. Soudce řekl, že soud celou kauzu shledal politickou a tím pádem se jí už nebude dále zabývat. Pro Mubaraka dnešní verdikt znamená konec všech soudních procesů, které se táhnou už tři a půl roku. Naposledy byl letos na jaře odsouzen se svými dvěma syny v jedné korupční kauze, a to na tři roky, nicméně ta doba, kterou již strávil ve vyšetřovací a soudní vazbě tyto tři roky zahrnovala, takže jeho další věznění už zřejmě nebude.“

Dlouholetý vládce Egypta čelil obžalobě ze spoluúčasti na násilném potlačení protirežimních demonstrací počátkem roku 2011, které ho po třiceti letech vlády odstavily od moci. Během lidového povstání proti Mubarakovi v rámci takzvaného arabského jara zahynulo více než 800 lidí. Šestaosmdesátiletý Mubarak jakoukoli vinu na smrti demonstrantů odmítal. Nedal prý nikdy rozkaz k zabíjení protestujících.

  • Už v roce 2012 byl exprezident v této kauze odsouzen k doživotnímu trestu, avšak odvolací soud nařídil obnovení procesu kvůli údajným procesním pochybením. Rozsudek měl být vynesen už koncem září, soudce ho ale odročil s odůvodněním, že potřebuje více času na prostudování důkazního materiálu. Ten prý měl na 160 000 stran.

Mubaraka, který trpí vážnými zdravotními problémy, přepravil do soudní síně na policejní akademii vrtulník z vojenské nemocnice.

Návrat egyptských starých pořádků dokonán?

Pro účastníky protivládních bouří z počátku roku 2011, požadujících odstoupení Mubaraka, je dnešní verdikt jednoznačným zklamáním. „Je to velmi frustrující. Viděl jsem krev lidí, co při tehdejších demonstracích zemřeli. Těla některých z nich jsem nesl. To celé je ostuda egyptského soudnictví i Egyptu jako státu,“ netajil se rozhořčením Ahmad Abdalláh, jeden ze zakladatelů Hnutí 6. dubna, které bylo hnací silou protimubarakovské revoluce. „Ale dalo se to očekávat. Mubarakova éra totiž stále neskončila,“ dodal Abdalláh.

Podle politického komentátora televize Al-Džazíra Marwana Bishary je rozhodnutí soudu „arogantním úsilím donutit egyptský lid k lítosti nad tím, že tenkrát vyšel do ulic.“ Bishara jej považuje za jasný pokus vrátit do Egypta staré pořádky a opětovně legitimizovat tři desetiletí trvající diktátorskou éru Husního Mubaraka.

Britský list The Guardian hovoří ve stejném duchu, když o dnešním počinu egyptské justice mluví jako o určitém završení tzv. kontrarevoluce, jejímž hlavním hybatelem je současný prezident Abdal Fattáh Sísí, mimochodem za Mubarakova režimu velitel letectva a šéf vojenské rozvědky. „Je to stejný režim jako ten bývalý (Mubarakův). Změnila se sice jména, ale jinak vše zůstalo při starém,“ dodal pro agenturu AP Mahmúd Ibrahím Ali, jehož žena se před třemi lety stala jednou z obětí protestů egyptské verze Arabského jara.

Proti všem vyneseným rozsudkům je sice možné odvolání, ale má se spíše za to, že omilostnění Mubaraka a tím pádem de facto i jeho režimu zůstane ze strany egyptské justice konečným aktem.

Vzkaz Mubarakovi od jeho stoupenců: Nikdo tě nemůže odstranit (zdroj: ČT24)