Hrdinka Tugce: Zemřela poté, co se zastala dvou napadených dívek

Berlín – Německé policii se údajně přihlásily dvě dívky, za něž obětovala svůj život studentka pedagogiky Tugce Albayraková. Ta zemřela poté, co bránila dívky, které obtěžovala skupina mužů. Dívka tureckého původu se stala v Německu hrdinkou a prezident Joachim Gauck zvažuje, že jí posmrtně udělí státní vyznamenání.

Incident se stal 15. listopadu v Offenbachu nedaleko Frankfurtu. Tugce podle médií zaslechla, jak na toaletě restaurace McDonald's někdo volá o pomoc. Skupina mužů tam údajně obtěžovala dvě teenagerky a Albayraková je přišla bránit. Jeden z mužů ji ale později napadl na parkovišti a udeřil kamenem nebo pálkou do hlavy. Bezpečnostní kamera na parkovišti zaznamenala, že dívka padla dozadu a udeřila se hlavou o zem. Poté upadla do kómatu. Zemřela v pátek v den svých 23. narozenin poté, co rodina svolila, aby ji lékaři odpojili od přístrojů.

Přesnou příčinu smrti prokáže pitva. Policie hledala svědky události, včetně obou napadených dívek. Ty se podle bulvárního deníku Die Bild policii nakonec přihlásily. Kvůli incidentu je ve vazbě 18letý mladík srbského původu Sanel. Byl to prý právě on, kdo dívce způsobil smrtelná zranění. Záběry ukazují, že se jej jeho společníci pokoušeli zastavit.

Spolkový prezident Gauck uvažuje, že studentce Tugce udělí posmrtně státní vyznamenání.  Vyzývá jej k tomu petice, kterou podepsalo na 100 tisíc lidí. Studentka tureckého původu se stala v Německu hrdinkou. V zemi se po její smrti konaly pietní vzpomínkové akce. Gauck poslal její rodině v sobotu kondolenční dopis, v němž ocenil odvahu, s jakou se Tugce zastala obětí napadení, zatímco jiní raději odvrátili zrak.

Od obou napadených dívek si policie slibuje získat důležité informace ohledně pozadí incidentu a toho, co po něm následovalo. Nicméně dívky byly údajně opilé, není proto jasné, kolik si toho z osudného večera budou pamatovat.