Reakce na Ferguson: Obama vybaví policisty kamerami

Ferguson - Americký prezident Barack Obama hodlá vybavit policisty kamerami. Oznámil to po jednání s občanskoprávními aktivisty i představiteli bezpečnostních složek, s nimiž diskutoval o napjaté situaci ve Fergusonu. Tam se už několik dní odehrávají bouřlivé demonstrace, které jsou reakcí na rozhodnutí poroty neobžalovat bělošského policistu ze zastřelení neozbrojeného černošského mladíka. Vysokoškolští a středoškolští studenti dnes v několika městech na protest bojkotovali vyučování.

Obama chce vybavit až 50 tisíc policistů miniaturními kamerami. Financovat se chystá i
nové výcvikové programy, které mají předejít opakování fergusonského případu.
Prezident kvůli tomu požádal Kongres o uvolnění 263 milionů dolarů (přes 5,25 miliardy
korun), které by měly pokrýt požadované výdaje na období tří let.

„Vžijte se do kůže těch policistů. Oni mají opravdu těžkou práci, dohlížet na pořádek není legrace. I oni mají právo na to vrátit se zpět domů v jednom kuse. Nepokoje nic nevyřeší. Vy se naopak musíte semknout a jako komunita policistům pomoct při potlačování zločinu. Jedině pak tady může být bezpečno,“ konstatoval Obama.

#Obama's pledge of addressing distrust between #police, minorities NOT stop #Ferguson protests http://t.co/XkeOLMWPhq pic.twitter.com/ceMvxMuAUl

Podle Bílého domu by kamery měly pomoci odbourat nedůvěru, kterou v poslední době v souvislosti s Fergusonem a několika dalšími případy část veřejnosti k policii chová. Mohou rovněž přispět k vyřešení případů, v nichž podobně jako v tom fergusonském tvrdí něco jiného policista a svědci.

Demonstrace kvůli incidentu ve Fergusonu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Jose Luis Magana

Strážce zákona Darren Wilson černošského mladíka zabil šesti ranami z pistole. Před vyšetřovateli vypověděl, že ho podezřelý z krádeže doutníků napadl, pral se s ním o zbraň a on se cítil v ohrožení, což potvrdili i někteří svědci. Podle jiných tvrzení ale mladík naopak zvedal ruce na znamení toho, že se vzdává.

Tématem diskuze byla i situace ohledně vyzbrojování policie. Během srpnových protestů ve Fergusonu se totiž objevila kritika toho, že příslušníci místních bezpečnostních složek nasadili proti demonstrantům i těžké zbraně. S mladými občanskoprávními vůdci Obama řešil i to, jak se vypořádat s „nedůvěrou, která panuje mezi příslušníky bezpečnostních složek a komunitami, ve kterých žijí lidé s jinou barvou pleti“, uvedl Bílý dům v prohlášení.

Policista Wilson v neděli oznámil, že u fergusonské policie skončí. Během protestů požadujících jeho obžalování bylo minulý týden na řadě míst USA zadrženo přes 600 lidí.

Protesty v souvislosti s Fergusonem se konaly na řadě míst USA také o víkendu. „Smrt Michaela Browna zapůsobila jako katalyzátor pro mnoho záležitostí v této zemi. Bojujeme za utlačované,“ prohlásila dvacetiletá studentka Karisa Tavassoliová z Washingtonovy univerzity ve městě Saint Louis ve státě Missouri, kde asi 300 studentů navzdory mrazivým teplotám uspořádalo první den po prázdninách manifestaci.
  
V Kalifornii nespokojenci, mezi nimiž byla řada studentů, zablokovali dvě rušné křižovatky poblíž Stanfordovy univerzity. Dalších několik stovek protestujících uzavřelo ulice před Harvardovou univerzitou na okraji Bostonu a také v New Yorku, Los Angeles a Baltimoru studenti opustili vyučování.
  
U Washingtonu demonstranti zastavili provoz na hlavní příjezdové komunikaci a zkomplikovali tím ranní dopravní špičku. V Los Angeles protestující nesli transparenty s nápisy „Ferguson je všude“ a „Na životech černochů záleží“ při pochodu, který začal u policejní stanice a končil na křižovatce, kde policisté dva dny po fergusonském incidentu zastřelili neozbrojeného pětadvacetiletého černocha Ezella Forda.