Rusové: NATO na Východě ukazuje svaly, hrozí vojenský incident

Moskva/Brusel - Předvádění síly Severoatlantické aliance na její východní hranici může zvýšit vojenské napětí v oblasti a vést k vážným vojenským incidentům. Ruský velvyslanec při NATO Alexandr Gruško tímto prohlášením reagoval na včerejší schůzku ministrů zahraničí aliančních zemí, kteří – zcela opačně – varovali před destabilizační rolí Moskvy.

„NATO tohle všechno dělá pod zástěrkou takzvané 'ruské hrozby',“ komentoval Gruško takzvaný Akční plán připravenosti, kterým Aliance reaguje na změněné bezpečnostní prostředí po ruském zabrání Krymu a dalších krocích Moskvy v ukrajinské krizi. Součástí plánu je i vznik aliančních sil velmi rychlé reakce, které budou v případě krize schopné zasáhnout na území členské země NATO v několika dnech, nebo zvýšený počet vojenských cvičení.

Rusko: Pobaltí bývalo klidné, nyní se zbrojí

Gruško prohlásil, že NATO v posledních letech uvolnilo obrovské peníze do infrastruktury, což u hranic s Ruskem vytváří „nové skutečnosti“. „Tohle je absolutně slepá ulička a my cítíme, že NATO zvyšuje napětí v oblastech, kde není žádný objektivní důvod k nadbytečnému zbrojení. Pobaltí bylo vždy jedním z nejklidnějších regionů,“ dodal.

Gruško je přesvědčen, že nynější počínání Aliance je v regionálním a celoevropském rozměru vážnou změnou k horšímu. Další možné rozšiřování NATO směrem k ruským hranicím ale považuje za politický a vojenský projekt, který je „u konce s dechem“. „Současné bezpečnostní podmínky si žádají jiné nástroje, které budou schopné odpovídajícím způsobem respektovat zájmy všech a které budou ve shodě s principy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).“

Zaorálek: NATO nikoho neohrožuje, Rusko za nepřítele neoznačilo

Varování z ruských úst přišlo den po schůzce aliančních ministrů zahraničí, kteří opět obvinili Kreml z toho, že záměrně destabilizuje situaci na východě Ukrajiny tím, že povstalcům dodává tanky a těžké zbraně. Vojenské aktivity Moskvy jsou podle nich v rozporu s dohodami z Minsku.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek potom dnes Gruškova slova o silácké Alianci odmítl. „Takové obviňování pokládám za nesmyslné. Evropa je ohrožená na jihu i na východě a reakce je jediná možná a správná,“ prohlásil. „NATO nikoho neohrožuje. I po všech sporech a obtížných jednáních s Ruskem jsme nikdy neřekli, že máme nepřítele, vůči kterému postupujeme. Chráníme hranice států a svá území. Máme jediný zájem vytvořit akceschopné jednotky, které by byly schopné zasáhnout rychleji než v minulosti.“