Německo se rozloučilo se statečnou studentkou Tugce

Berlín - Davy lidí se dnes v Německu naposledy rozloučily se studentkou tureckého původu Tugce Albayrakovou. Ta zemřela na následky zranění poté, co se zastala dvou dívek, které obtěžovala skupina mužů. Stovky truchlících navštívily smuteční obřad v mešitě ve Wächtersbachu, kde sídlí místní turecko-islámský spolek. Pietního aktu se zúčastnili i předseda hesenské vlády Volker Bouffier a turecký velvyslanec v Německu Hüseyin Avni Karslioglu. Po obřadu bylo tělo mladé ženy převezeno k pohřbení do její nedaleké domovské obce Soden-Salmünster. Pohřbu se zúčastnilo na 1 500 lidí.

Studentka pedagogiky 15. listopadu zaslechla, jak na toaletě restaurace rychlého občerstvení v Offenbachu nedaleko Frankfurtu nad Mohanem někdo volá o pomoc. Skupina mužů tam údajně obtěžovala dvě teenagerky a Albayraková je přišla bránit. Jeden z mužů ji později napadl na parkovišti a udeřil kamenem nebo pálkou do hlavy. Albayraková poté upadla do kómatu.

Zemřela minulý pátek v den svých 23. narozenin poté, co rodina svolila, aby ji lékaři odpojili od přístrojů. Kvůli incidentu je ve vazbě 18letý útočník srbského původu. Německý prezident Joachim Gauck uvažuje, že dívce udělí posmrtně státní vyznamenání.

Vydáno pod