USA demonstrují: Soud neobvinil dalšího policistu, který zabil černocha

New York - Velká porota newyorského soudu rozhodla, že neobviní bělošského policistu Daniela Pantalea, který v červenci v New Yorku použitím nedovoleného chvatu udusil při zatýkání neozbrojeného černocha Erika Garnera. Americké ministerstvo spravedlnosti nicméně oznámilo, že zahajuje vyšetřování incidentu. Případ podle všeho povede k dalším rasovým nepokojům, které nedávno vyvolal případ zastřeleného černošského mladíka Michaela Browna ve Fergusonu. Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval veřejnost, aby protesty proběhly pokojně, zatím demonstrovaly stovky až tisíce lidí. Dnes večer místního času se v New Yorku uskuteční další protestní pochody.

Třiačtyřicetiletý Garner, který byl podezřelý z nelegálního prodeje cigaret, se policistům při zatýkání 17. července na Staten Island bránil a byl přitlačen k zemi. Zadržený, který byl obézní a trpěl astmatem, si stěžoval, že nemůže dýchat. Poté ztratil vědomí a v nemocnici byl prohlášen za mrtvého. Incident zaznamenal na kameru náhodný kolemjdoucí.

„Vzhledem k důkazům, jako je videozáznam nebo lékařská zpráva, mě dost udivuje, že velká porota teď nikoho z ničeho neobviní,“ komentoval rozhodnutí právní zástupce Garnerovy rodiny Jonathan Moore. Obhajoba policisty doposud argumentovala tím, že za smrtí stálo především chatrné zdraví Garnera, který se zatčení bránil.

Navzdory rozhodnutí poroty několik hodin poté vydalo ministerstvo spravedlnosti prohlášení, že se incidentem bude zabývat. „Naši vyšetřovatelé provedou nezávislé, důkladné, spravedlivé a promptní vyšetřování,“ sdělil ministr Eric Holder. Budou zjišťovat, jestli nebyla porušena občanská práva, chtějí také překontrolovat materiály získané při dosavadním vyšetřování.

V New Yorku i dalších městech se již objevila první protestní shromáždění, šlo o tisíce lidí, kteří pokřikovali na policii a zablokovali dopravu na několika místech v centru, včetně Times Square nebo oblasti nedaleko Rockefellerova střediska, kde byl zrovna ten večer rozsvěcován vánoční strom. „Vůbec se mi nelíbí pocit, že nemůžu v klidu vyjít z domu, abych neměla strach o svůj život. Policisté jsou v téhle zemi doslova na každém rohu a rozhodně se nedá říct, že by nikomu, včetně mě, nedokázali ublížit,“ řekla demonstrující Afroameričanka, která bydlí v New Yorku.

Policisté zadrželi 83 lidí, ačkoli jasně projevovali zdrženlivost a umožňovali demonstrantům dát najevo svůj názor. Někteří účastníci si v tichém protestu lehali na zem, předstírali, že jsou mrtví nebo vykřikovali hesla jako „Nemohu dýchat“, což tehdy říkal i zesnulý černoch.

Americký prezident Barack Obama uvedl, že rozhodnutí poroty svědčí o „větších problémech“, které ve Spojených státech mají menšiny s policií. K případu se přímo nevyjádřil, rozhodnutí poroty ale podle něj hovoří o obavách na straně příliš velkého počtu menšinových skupin, podle nichž s nimi orgány činné v trestním řízení nejednají spravedlivě.

Hrozí v USA další rasové nepokoje? (zdroj: ČT24)

Policista Pantaleo v prohlášení zveřejněném policejním svazem vyjádřil soustrast Garnerově rodině. Zdůraznil, že se stal policistou, aby lidem pomáhal a chránil ty, kdo se nemohou bránit sami. Nikdy prý neměl v úmyslu komukoliv ublížit.

Vdova po Garnerovi ale na tiskové konferenci projev soustrasti odmítla. Pantaleo „pořád pracuje… pořád živí své děti. A můj manžel je šest stop pod zemí a já přemýšlím, jak teď uživím děti,“ prohlásila Esaw Garnerová. „Boj neskončil. Právě začal. Jsem odhodlaná dosáhnout spravedlnosti pro mého manžela, protože takto neměl být zabit. Vůbec neměl být zabit,“ dodala.

Eric Garner zemřel během zatýkání
Zdroj: ČT24

Garner po sobě zanechal šest dětí. Jeho otec vyzval demonstranty k poklidným protestům. „Chceme jen spravedlnost pro Erika. Nechceme nic ničit. Nechceme nic zapalovat. Máme problém s policií, ale nechceme žádné násilí. O to vás žádám,“ citovala média Bena Garnera.

Jak uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček, newyorská policie se připravuje na možné propuknutí podobných nepokojů, jaké se minulý týden objevily ve Fergusonu. Ani tam velká porota neobvinila bělošského policistu Darrena Wilsona, který zastřelil - údajně v sebeobraně -osmnáctiletého černocha. Při následných násilných demonstracích vzplanulo dvanáct budov a policie zatkla zhruba 100 lidí. Dosavadní protesty v New Yorku ale vždy probíhaly víceméně pokojně.