Příbuzní obětí: Nizozemsko vyšetřování „zpackalo“

Amsterodam – Příbuzní obětí malajsijského boeingu, který byl v červenci nad východní Ukrajinou podle všeho sestřelen, ostře kritizují práci nizozemských vyšetřovatelů. Tragédií by se podle nich měl zabývat zvláštní zmocněnec OSN. Informovala o tom agentura Reuters. Amsterodam vyšetřování vede, okolnosti tragédie ale zatím neobjasnil. Nejvíce z 298 obětí letu MH17 pocházelo právě z Nizozemska.

„Nikdo neví, co kdo dělá,“ uvedla právní kancelář Van der Goen, která v této věci zastupuje 20 pozůstalých z Belgie, Nizozemska, USA a Německa. „Neexistuje žádná koordinace, není tady naprosto žádné vedení Holandskem.“  

Podle kanceláře Nizozemsko „kompletně zpackalo“ hledání důkazů i vytvoření právního rámce případu. Pozůstalí už v dopise požádali nizozemského premiéra Marka Rutteho, aby požádal OSN o jmenování zvláštního zmocněnce pro mezinárodní vyšetřování, kritizují práci nizozemských prokurátorů. Ti se prý nedokázali dostat na místo havárie a nesplnili mezinárodní požadavky na zajištění důkazů.  

Nizozemsko uctilo památku obětí letu MH17
Zdroj: ČT24/ČTK/DPA/Patrick Van Katwijk

Nizozemští vyšetřovatelé se z Ukrajiny vracejí zpět do vlasti. „Udělali jsme vše, co jsme mohli. Z pohledu bezpečnostní situace a počasí nemůžeme v tuto chvíli učinit nic dalšího,“ řekl Rutte. Oblast, kam trosky stroje dopadly, je pod kontrolou povstalců a v místě se bojovalo.  

Boeing 777 letící na lince Amsterodam – Kuala Lumpur se zřítil 17. července, havárii nikdo nepřežil. Většina z 298 obětí byli nizozemští občané. Kyjev a Západ obviňují Rusko, že dodalo povstalcům raketový protiletadlový systém, kterým boeing sestřelili. Vzbouřenci a Moskva ale jakýkoli podíl na neštěstí odmítají. Za viníky neštěstí označují ukrajinskou armádu.  

Zářijová předběžná zpráva nizozemských vyšetřovatelů jako příčinu katastrofy sestřelení raketou přímo neoznačila, uvedla jen zasažení letadla „množstvím vnějších objektů s vysokou energií“. To ale sestřelení naznačuje, neboť na tomto principu protiletadlové rakety pracují. Výsledky podrobnějšího zkoumání mají být připraveny do nadcházejícího jara.