Poláci na minulost nezapomínají, muzeum Solidarity praská ve švech

Gdaňsk – Rekordní návštěvnost hlásí nově otevřené Evropské centrum Solidarity v polském Gdaňsku. Moderní muzeum, věnované opozičnímu hnutí i disidentským aktivitám v celé střední Evropě, se otevřelo letos v září a za tři měsíce už tam přišlo skoro 150 000 lidí. „Tohle místo je moderní muzeum, které má oslovit všechny generace – pamětníky i mladé lidi,“ řekl ředitel Evropského centra Solidarity Basil Kerski. V obří moderní budově se nemá jen vzpomínat. Organizátoři chystají konference, besedy i diskuze o tom, co slovo Solidarita znamená dnes.

Bylo to hnutí, které podrazilo nohy komunismu. Polské odbory zvané Solidarita se proslavily po celém světě. Jejich vůdce Lech Walesa pak dostal v roce 1983 dokonce Nobelovu cenu míru a později se stal polským prezidentem. Nikdo z členů Solidarity tak neměl čas příliš vzpomínat. Důstojné připomínky se proto hnutí dočkalo až teď. Necelých 35 let od svého založení. „Vzniklo to trochu pozdě, byla s tím řada problémů, ale nakonec centrum existuje. Mělo by navázat na to, co jsme kdysi začali,“ myslí si Walesa.

Gdaňské centrum Solidarity ukazuje počátky odborového hnutí v roce 1980. Tvrdé policejní represe i propojování jednotlivých aktivit, ze kterých vznikla síla, se kterou si komunisté nakonec nedokázali poradit. Zvláštní část je v muzeu věnovaná i Lechu Walesovi, který chce do moderního centra přenést svoji gdaňskou kancelář.

Poláci na minulost nezapomínají, muzeum Solidarity praská ve švech (zdroj: ČT24)

A muzeum nezůstává jen u polské minulosti, některé expozice jsou věnované i disidentským hnutím v celém východním bloku. Ta československá připomíná rok 1968, Chartu 77 i bouřlivý listopad 1989. Gdaňské muzeum Solidarity připomíná důležitý rozdíl. Zatímco v komunistickém Československu teprve opatrně pukaly ledy, Polsko už mělo za sebou kulatý stůl a jmenování první nekomunistické vlády. „Není to žádná soutěž o to, kdo byl nejhezčí a nejlepší. Češi z toho roku 1989 vycházejí skvěle, šlo o krátkou a nekrvavou revoluci, jež zrodila osobnost, která fascinovala celý svět – Václava Havla,“ řekl Kerski.