USA akcí v Jemenu zmařily propuštění zajatce, zlobí se jihoafrická charita

Washington - Americké komando, které se v Jemenu pokusilo osvobodit rukojmího Luka Somerse, nevědělo o existenci dalšího západního zajatce. Jihoafrická charitativní organizace Gift of the Givers obvinila Spojené státy, že zmařily propuštění humanitárního pracovníka Pierra Korkieho, které s al-Káidou vyjednala. Dojít k němu mělo už dnes.

Korkieho a jeho manželku podle informací v médiích unesli radikálové v květnu 2013. Al-Káida žádala za jejich propuštění tři miliony dolarů (asi 67 milionů korun). Po vyjednáváních, na nichž se podílela organizace Gift of the Givers, extremisté ženu začátkem letošního roku propustili.

Pracovník charity uvedl, že byl Korkieho smrtí zarmoucen. "Pierre Korkie byl velmi nemocný - měl kýlu," prozradil ředitel projektu Anas Hamati. V současné době se pracovalo na jeho propuštění. "Jeho pas byl připraven, vše bylo připraveno. Útok amerických speciálních sil v Jemenu ale všechno zničil," dodal.

Jihoafrická vláda uvedla, že nehodlá v souvislosti s tragickým výsledkem záchranné operace nikoho obviňovat. „Není čas ukazovat na někoho prstem,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí vlády. „Uznáváme, že to byl pokus zajistit svobodu pana Korkieho a rukojmích držených v zajetí,“ dodal.

Horizont: Nepodařená operace v Jemenu (zdroj: ČT24)

Operaci s cílem osvobodit rukojmí podnikly v sobotu americké a jemenské síly, které zaútočily na dvě základny islamistů regionu Núsab v provincii Šabva. Ta je jednou z hlavních bašt jemenských extremistů. Radikálové během operace oba zajatce zabili.

„Barbarskou vraždu“ zajatce Somerse radikály al-Káidy včera ostře odsoudil americký prezident Barack Obama. Rodinám obou obětí prezident vyjádřil svou soustrast. „Jak ukazuje tato i předcházející záchranné operace, Spojené státy bez zaváhání využijí všech svých vojenských, zpravodajských a diplomatických možností, aby ve zdraví přivedly Američany domů, ať už odkudkoliv. A teroristé, kteří se snaží ubližovat našim občanům, pocítí dosah dlouhé ruky naší justice,“ ujistil Obama v prohlášení.

Na protest proti nezdařené osvobozovací akci se dnes tři desítky členů jednoho jemenského kmene přidaly k al-Káidě. Své rozhodnutí zveřejněné na Facebooku zdůvodnili tím, že při akci bylo údajně zabito šest příslušníků jejich kmene.

Jemenská odnož al-Káidy AQAP působí hlavně na jihu Jemenu, který usiluje o odtržení. S rostoucím vlivem šíitů se ale přesouvá i do severnějších oblastí, které začaly letos obsazovat šíitské kmeny. Nástup islámských extremistů na Blízkém východě je zdrojem nestability, která ohrožuje Evropu. Také proto se Britové rozhodli po více než 40 letech do regionu vojensky vrátit. Hodlají zřídit vlastní námořní základnu v Bahrajnu.

Saúdská Arábie dnes oznámila, že zatkla 135 lidí podezřelých z teroristických aktivit. Mezi zadrženými je 26 cizinců, zbytek jsou Saúdští Arabové, informovala státní agentura SPA. Nejpočetnější skupinu zadržených osob cizí národnosti představuje 16 Syřanů.

Vydáno pod