Další naděje pro Ukrajinu? Dohoda o odpoutání vojsk je prý hotova

Kyjev - Kontaktní skupina zabývající se řešením ukrajinské krize dospěla k dohodě o odpoutání vojsk v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny a o výměně zajatců. Další otázky, včetně stanovení data příští schůzky v běloruském Minsku, měly být vyřešeny ještě během dneška, ale jednání bylo odloženo na neurčito. Kyjev se rozhodl prodloužit klid zbraní, který včera platil na Donbasu.

Členy kontaktní skupiny jsou zástupci Kyjeva, Moskvy, povstaleckých „lidových republik“ a rovněž představitelé OBSE, která v jednání působí jako prostředník. Datum schůzky v Minsku, kde mají být dosažené dohody stvrzeny, chtěli členové skupiny dojednat během odpolední videokonference.

Podle diplomatických zdrojů agentury Unian byla ale konference na žádost OBSE odložena na neurčito a dnes se pravděpodobně neuskuteční. O důvodech se zdroje ukrajinské agentury nezmiňují. Kyjev ale údajně neztrácí naději, že minské jednání by se mohlo uskutečnit v pátek.

Povstalci podle vzbouřenecké agentury Novorossija pojedou do Minsku se čtyřmi základními požadavky. Kromě vzájemného odpoutání vojsk a výměny zajatců jde o odvolání hospodářské blokády, kterou vůči povstaleckým územím vyhlásil Kyjev. V jejím důsledku ukrajinské banky ze svých odboček na Donbasu stáhly hotovost a správa sociálního zabezpečení zastavila výplatu sociálních dávek a penzí.

Čtvrtým požadavkem je obnovení platnosti zákona o rozsáhlé autonomii, který ukrajinský prezident Petro Porošenko nejprve podepsal, ale později odvolal. Důvodem byly místní volby, které v listopadu separatisté uspořádali v Doněcké a Luhanské oblasti přes protesty Kyjeva.

Kontaktní skupina se poprvé a zatím naposledy sešla v Minsku 5. září, kdy se účastníci schůzky dohodli na zastavení palby, výměně zajatců a stažení těžkých zbraní z linie fronty. Boje v Donbasu ale navzdory dohodě pokračovaly a vyžádaly si od vyhlášení příměří desítky mrtvých.

Příměří v Donbasu podle Kyjeva navzdory přestřelkám dál platí

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk dnes ohlásil, že úterní den klidu v Donbasu ukrajinská armáda dodržovala, vzbouřenci ale pokračovali v útocích, i když s podstatně menší intenzitou. Ostřelování armádních pozic údajně pokračuje i dnes, přesto se Kyjev rozhodl zastavení palby dál dodržovat.

Úterní útoky vzbouřenců se podle Tymčuka soustředily na oblast města Debalceve v Doněcké oblasti a na samotné město Doněck, kde vládní vojsko drží mezinárodní letiště. Separatisté na postavení ukrajinské armády pálili z lehčích zbraní, většinou ze samopalů a minometů. Vyhlášeného klidu zbraní zároveň využili k intenzivnímu přeskupení sil, zejména u Doněcka a měst Horlivka a Jasynuvata, uvedl Tymčuk.

Mluvčí ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko v Kyjevě oznámil, že ukrajinské vedení se rozhodlo prodloužit platnost úterního „dne klidu“ i na dnešek. „Protože režim (příměří) byl respektován a množství incidentů se řádově snížilo, budeme dál dodržovat den klidu a doufáme, že přestřelky zcela ustanou,“ prohlásil Lysenko. Příměří podle něj ukázalo vstřícnost obou bojujících stran a potvrdilo, že ukrajinská armáda „vzorově plní své závazky“.

Vydáno pod