Čína od USA přebírá žezlo největší světové ekonomiky

Peking - Čína skoro po 150 letech vystřídala Spojené státy v roli největší světové ekonomiky. MMF odhaduje, že její hrubý domácí produkt letos bude 17,6 bilionu dolarů, zatímco americký o dvě desetiny méně. Přitom ještě na počátku tisíciletí Američané produkovali třikrát víc než Číňané.

Informaci leckdo považuje za ekonomickou zprávu roku. Je ovšem třeba podotknout, že i když bude čínská ekonomika největší na světě, pořád není nejbohatší. Říše středu sice bude mít vyšší HDP než USA, má ale také čtyřikrát více obyvatel – ve výkonu na jedince tak za Amerikou značně zaostává. Ceny jsou sice v Číně nižší, plat průměrného Číňana je ale nesrovnatelně menší než plat průměrného Američana. Zatímco třeba auto je v Americe věcí běžné spotřeby, v Číně si ho stále mohou dovolit jen bohatí lidé - o rodinném domě nemluvě.

Navíc je podle posledních dat konec čínského zázraku na obzoru - ekonomové předpovídají, že ani Číně se finanční krize nevyhne. Pokud k ní dojde brzy, její dopady se dají zvládnout. Pokud ale politici přijmou další stimulační balíčky, aby den zúčtování odložili, analytici očekávají během několika málo let vážný kolaps.

Přesto je nově nabyté prvenství Číny symbolické. I evropská zkušenost svědčí o tom, že hospodářský růst pokaždé předznamenal zrod světové mocnosti. Spojené státy se pozici největší ekonomiky světa těší už od roku 1872, kdy předehnaly Velkou Británii. Většina analytiků ještě loni předpovídala, že Čína sesadí USA až v roce 2019.

Čína vystřídala USA v roli největší světové ekonomiky (zdroj: ČT24)

HDP Číny počítané paritou kupní síly bude letos podle MMF 17,63 bilionu dolarů, USA 17,42 bilionu. Parita kupní síly k porovnávání velikosti ekonomik odbourává rozdíly v cenové úrovni a kurzu měn a umožňuje přesnější srovnání. Základem výpočtu je porovnání cen v národních měnách u spotřebního koše výrobků a služeb na vnitrostátních trzích.