Nadějné příměří? Ukrajina má údajně první den bez obětí

Kyjev – Nynější příměří na východě Ukrajiny přineslo první den bez mrtvých či zraněných vojáků od začátku konfliktu. Vše tak nasvědčuje tomu, že příměří platí, prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ukrajinské ministerstvo vnitra ale před polednem oznámilo, že u Mariupolu byli v noci zabiti dva příslušníci provládní Národní gardy a dva další byli zraněni. Rusko dnes poslalo na povstalecký Donbas na východní Ukrajině už devátý konvoj s humanitární pomocí.

Horizont: Vydrží na Ukrajině příměří? (zdroj: ČT24)

Klid zbraní mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty vstoupil v platnost v úterý, které Porošenko navrhl jako „den klidu“. Boje skutečně ustaly a zastavení palby se ve značné míře dodržovalo i poté. Díky tomu obě strany ve čtvrtek oznámily, že začaly z frontové linie stahovat těžké zbraně. Dosavadní klid zbraní, který podepsaly obě strany v září v Minsku, dlouhodobě nikdo fakticky nedodržoval, na papíře zůstal také závazek rozdělení vojsk a z velké části i výměna zajatců. 

„Dnes je prvních 24 hodin během sedmi měsíců, (…) kdy máme na Ukrajině skutečné příměří,“ uvedl Porošenko, který končí třídenní návštěvu Austrálie. „Neumíte si ani představit, jak důležité to pro mne je. Toto je první noc, kdy nemám žádného ztraceného ani zraněného ukrajinského vojáka. Kdy nemáme žádného mrtvého ani zraněného civilistu,“ řekl při projevu v Lowyho ústavu pro mezinárodní politiku.

Porošenko vyzval k úternímu klidu ve snaze oživit příměří, které Kyjev a povstalci dojednali v září v Minsku. Příměří ale bylo stále porušováno, z čehož se strany vzájemně obviňovaly. Dnes nicméně Porošenko upozornil, že je ještě příliš brzy označit nejnovější dohodu o zastavení palby a o stažení těžkých zbraní za vítězství.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko před polednem oznámil, že v noci na dnešek byli při porušení příměří zabiti dva gardisté a další dva vážně zraněni. Stalo se to v obci Pavlopil asi 25 kilometrů od Mariupolu, kam se prý neúspěšně pokusili proniknout povstalci.

Trvající výrazně klidnější situaci na východě Ukrajiny nicméně zprávy z dnešního rána víceméně potvrzují. Tiskové středisko ukrajinské vládní protipovstalecké operace uvedlo, že rebelové za uplynulých 24 hodin porušili klid zbraní šestkrát, vesměs během noci. Šlo prý o provokativní střelbu z pěchotních zbraní, mimo jiné i v oblasti doněckého letiště, o něž obě strany v předchozích měsících sváděly intenzivní boje. Podle analytiků ale povstalci dál využívají příměří k přesunům jednotek a výzbroje.

Agentura Novorossija oznámila, že ve směru na přístav Mariupol na jihu Doněcké oblasti se přesouvá „ohromná“ kolona povstalecké armády. Na jih směřují desítky obrněných transportérů, samohybných děl a raketometných baterií; na bojových vozidlech jsou prý nápisy „Na Mariupol“.

Petro a Maryna Porošenkovi na návštěvě Austrálie
Zdroj: ČTK/AP/Mark Graham

„Toto je jen 24 hodin, všechno je tak křehké,“ řekl. „Ale modlím se, abychom v tomto procesu pokračovali. A pokud budeme jednotní, bezpochyby zvítězíme. Ne vojenskými prostředky, nýbrž zahájením politického dialogu přineseme mír, přineseme stabilitu mé zemi, kontinentu a celému světu,“ zdůraznil. Vyzval také mezinárodní společenství k rozhodnému postoji vůči „agresorovi“, tedy vůči Rusku. „Není to jen otázka regionální bezpečnosti Ukrajiny, jde o globální bezpečnost,“ konstatoval. Ruská agrese proti Ukrajině ukazuje, že systém založený na Radě bezpečnosti OSN není efektivní, prohlásil Porošenko.

Podle Lavrova je šance dosáhnout míru na Ukrajině

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova se objevila šance dosáhnout míru na Ukrajině. Kdy by se v Minsku mohla sejít kontaktní skupina pro urovnání krize na Donbasu, tvořená zástupci Kyjeva, povstalců, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a Moskvy, ale neupřesnil. „Objevila se šance na mír na Ukrajině. S potížemi, ale přesto zavládlo příměří, režim zastavení palby,“ citovala agentura TASS šéfa ruské diplomacie. Lavrov řekl, že tak vznikl konstruktivní základ pro pokrok i v dalších otázkách, včetně ekonomické obnovy Donbasu a politického dialogu. Tento politický dialog by podle ruského ministra „měl vést k ústavní reformě s účastí všech regionů a politických sil. “K tomu se ukrajinská vláda zavázala již v dubnu," prohlásil podle ruské agentury.

Příměří na Ukrajině
Zdroj: ČT24

Rusko poslalo na Ukrajinu devátý konvoj s pomocí

Rusko oznámilo, že poslalo na povstalecký Donbas na východní Ukrajině další kolonu nákladních aut s humanitární pomocí, jejíž kontroly se údajně zúčastnili ukrajinští pohraničníci a celníci. Kyjev tvrdí, že jeho zástupci se prověřování těchto konvojů v minulosti neúčastnili, a opakovaně obviňuje Moskvu, že touto cestou posílá proruským separatistům zbraně a vojáky. Nejnovější zásilku ukrajinští představitelé zatím nekomentovali.

Rusko-ukrajinské hranice přejelo 130 vozidel s celkem 1 200 tunami nákladu. Jde prý především o jídlo, ale také o „zařízení a materiál pro zajištění činnosti sociálně důležitých objektů“.

Podobně jako v předchozích případech se kolona rozdělila na dvě části: jedna míří do Doněcké oblasti a druhá do Luhanské. Do Doněcka jede 50 aut se 400 tunami nákladu a do Luhanska 80 vozů s 800 tunami.

Agentura TASS poznamenala, že jde již o devátý humanitární konvoj poslaný z Ruska na východ Ukrajiny. Předchozích osm takových výprav dopravilo od poloviny srpna celkem 10 700 tun nákladu. Podle náměstka ruského ministra pro mimořádné situace Vladimira Stěpanova by do konce roku měl být vypraven ještě jeden konvoj.