Pokud USA uvalí na Rusko nové sankce, slibuje Kreml odvetu

Moskva - Pokud Spojené státy přijmou kvůli krizi na Ukrajině nové sankce proti Rusku, podnikne Moskva odvetné kroky. Prohlásil to náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Obě komory amerického Kongresu ve čtvrtek schválily zákon o podpoře svobody na Ukrajině, který kritizuje ruský tlak na Kyjev, otevírá dveře k dodávkám zbraní Ukrajině a k rozšíření protiruských sankcí. Aby zákon začal platit, musí ho ještě podepsat americký prezident Barack Obama. „Zcela jistě to nebudeme moci nechat bez odpovědi,“ uvedl Rjabkov.

Zákon navrhuje rozšířit stávající protiruské sankce na osoby a firmy, které provokují nestabilitu na Ukrajině, v Moldavsku, Gruzii a v Sýrii. Nastanou-li výpadky v dodávkách ruského zemního plynu členským státům NATO, má se na sankčním seznamu Spojených států octnout i ruský monopolní vývozce Gazprom. Moskva v reakci na zákon obvinila Spojené státy, že zadupávají vztahy mezi oběma zeměmi.

Americký rozpočet počítá s miliardami dolarů pro armádu

Návrh rozpočtu, který prošel po Sněmovně reprezentantů i Kongresem, počítá s 521,3 miliardami dolarů na základní financování armády a 63,7 miliardy dolarů na zahraniční bojové operace v Afghánistánu a Iráku.

Na válku proti extremistům z Islámského státu, kteří brutálně vládnou velkému území v Iráku a Sýrii, je vyčleněno pět miliard dolarů. Z toho 1,6 miliardy dolarů by mělo jít na program výzbroje a výcviku iráckých složek. Irácká vláda by měla zajistit 40 procent nákladů. Zákon rovněž povoluje v příštích dvou letech výcvik a vyzbrojování umírněných povstaleckých sil v Sýrii.

Moskva zareagovala na americký zákon téměř okamžitě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod