Volby byly zfalšované, hřímali ve Varšavě stoupenci Kaczynského

Varšava - Polská metropole zažila masový protest 70 tisíc stoupenců konzervativní pravice. Protestní akce vyjádřila nevoli proti výsledkům nedávných komunálních voleb; podle demonstrantů byly zfalšované. Průvod Varšavou inicioval šéf nejsilnější opoziční strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski, ve volbách vyhrála vládní Občanská platforma.

V listopadovém hlasování získala nejvíce křesel vládní Občanská platforma (PO), ačkoliv největší počet hlasů připadlo PiS. Příčinou této disproporce je způsob rozdělování mandátů. Volby ovšem provázely neustálé technické problémy, a tak sčítání hlasů se nebývale protáhlo, neobvykle velká část hlasů byla neplatných, protože voliče zřejmě mátly hlasovací lístky a neoznačili je správně.

„To je pochod především na obranu našich práv, práv občanů,“ řekl před protestujícími lidmi Jaroslaw Kaczyński, který účastníkům poděkoval, že přijeli do Varšavy, protože prý ví, že jim v tom lidé, kteří jsou nyní u moci, bránili. „Dobře sloužíte státu,“ pochválil je šéf PiS. Účastníci protestního pochodu pochodu nesli polské vlajky, růže v národních barvách bílé a červené, vykřikovali hesla jako „Ty volby jsou fraška“ nebo „Nevěříme provládním médiím a novinářům“.

Pochod se konal také jako připomínka 33. výročí vyhlášení výjimečného stavu v zemi a podporu mu vyjádřila i šestice biskupů polské římskokatolické církve. Podle mluvčího varšavského arcibiskupství ale nakonec církevní hodnostáři „ve jménu jednoty polského lidu“ účast v akci odvolali.

Demonstrace v centru Varšavy
Zdroj: ČT24/ČTK/PAP/Rafal Guz
Demonstrace v centru Varšavy
Zdroj: ČT24/ČTK/PAP/Rafal Guz
Demonstrace v centru Varšavy
Zdroj: ČT24/ČTK/PAP/Rafal Guz
Vydáno pod