Násilí provází poslední fázi afghánské mise, za den zemřelo 20 lidí

Kábul - Osm mrtvých a 14 zraněných si dnes vyžádal útok sebevražedného atentátníka na autobus převážející afghánské vojáky. K incidentu došlo v jihozápadní části afghánského hlavního města Kábulu. K výbuchu, který vůz zcela zničil, se už přihlásilo radikální hnutí Taliban. Dalších nejméně 12 hledačů min pak zemřelo při konfrontaci s radikálními ozbrojenci.

Poslední fázi afghánské mise provází násilí (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího ministerstva obrany je mezi mrtvými také několik důstojníků. Autobus prý vojáky převážel z práce domů, když k němu útočník přistoupil. Podle předběžných informací nebyl v žádném dopravním prostředku.

Akcím Talibanu za posledních 24 hodin v zemi podlehlo už přinejmenším 21 lidí. Dnes časně ráno v metropoli zabili vysokého činitele afghánského Nejvyššího soudu Atikulláha Ravúfího. Na jihu země v provincii Hílmand podlehlo útoku bojovníků hnutí 12 lidí pracujících na odstraňování min z této oblasti.

Zaminovaná země

  • V roce 2013 miny zabily či zranily v průměru 39 afghánských civilistů každý měsíc.
  • Téměř milion Afghánců žije půl kilometrů od hranic minových polí.
  • Od sovětské invaze v roce 1979 bylo v Afghánistánu uloženo do země na 640 tisíc min.
  • Zhruba třetinu z tohoto množství se podařilo zneškodnit mezi léty 1988 až 2013

Už v pátek zahynuli při útoku povstalců na konvoj NATO poblíž letecké základny Bagrám dva američtí vojáci. Šlo o první zahraniční oběti od začátku prosince. Od začátku roku tak na území Afghánistánu zemřelo 65 členů mezinárodních jednotek. Padesátka z nich měla americké občanství. 

Ozbrojenci Talibanu znásobili počet útoků v Kábulu a okolí jen několik týdnů před odsunem většiny zahraničních vojáků, kteří byli v zemi rozmístěni v rámci mise NATO. Ačkoliv většina sil zemi opustí, na místě stále zůstane zhruba 12 tisíc vojáků NATO, kteří budou působit jako poradci afghánských bezpečnostních sil.