Spravedlnost pro všechny, vzkazuje dav americkému Kongresu

Washington – Tisíce lidí se sešly v americké metropoli, aby demonstrovaly za rasovou spravedlnost. Takzvaný Národní pochod je reakcí na zabití několika černochů bělošskými policisty. Jde o jeden z největších podobných protestů v posledních týdnech. Další tisíce lidí vyjádřují své rozhořčení také v ulicích New Yorku a dalších městech.

Tisíce lidí ve Washingtonu volají po rasové spravedlnosti (zdroj: ČT24)

Přímo ve washingtonském Kapitolu chtějí demonstranti předat poslancům petici se žádostí o změnu legislativy. „Tímto pochodem chceme ukázat Kongresu, celé zemi i zbytku světa, že nepolevíme, dokud nenastanou systémové změny i větší odpovědnost v případech,“ kdy policie pochybí, prohlásil ředitel Národního sdružení pro obrodu barevného obyvatelstva William Brooks. 

Sobotní pochod s názvem „Spravedlnost pro všechny“ organizuje jeden z nejvlivnějších lidskoprávních aktivistů v zemi – reverend Al Sharpton, který působí i v poradním týmu prezidenta Obamy. Jedno ze shromáždění svolal i na náměstí Freedom Plaza, vzdáleném pouhý jeden blok od Bílého domu. „Lidé z celé země se zde musí sejít a žádat po Kongresu a vládě zákony, které ochrání naše občany před státními porotami,“ zmínil reverend.

Do metropole sezval i rodiny dvou nedávno zabitých Afroameričanů. Jeden z nich, Eric Garner, se udusil poté, co se jej policisté ve Staten Island pokusili zatknout kvůli krádeži cigaret. Druhým pak byl mladík Michael Brown, jehož smrt v polovině roku rozpoutala sérii nepokojů ve Fergusonu. Porota v obou případech zatím odmítla bělošské policisty obvinit.

Do dnešní demonstrace v hlavním městě se lidé zapojili s transparenty „Na černošských životech záleží“ a „Koho chráníte? Komu sloužíte?“. V davu demonstrantů se objevil i nápis „Nemohu dýchat“, což byla údajně poslední Garnerova slova před násilnou smrtí. Účastníci pochodu žádají reformu zákona o policii a volají po potrestání případů údajné policejní brutality.

Nyní mnozí říkají, že vedle Browna a Garnera by se mělo mluvit také o případu Rumaina Brisbona. I on minulý týden v arizonském Phoenixu zemřel po střetu s policisty. Brisbon údajně prodával drogy, podle jeho rodiny ale jen nesl jídlo dětem. Když se střetli, policista se domníval, že černoch vytahuje zbraň, a vystřelil. Šlo ale jen o tubu s léky. Asi stovka lidí následně protestovala za to, aby bylo zveřejněno střelcovo jméno.

Protestní akce se konaly i v řadě dalších amerických měst, například v Bostonu, Chicagu, Philadelphii, Dallasu, Atlantě či San Francisku. O poznání komornější formu mělo shromáždění v Los Angeles. Desítky lidí se sešly u slavného hollywoodského chodníku slavných, jehož plochu křídou popsali protestními hesly.

Už v pátek večer ukázali protestující v New Yorku strážcům zákona svůj hněv pískáním před policejními stanicemi po celém městě. Před policejní stanicí v newyorské čtvrti Harlem se sešly asi tři desítky obyvatel, kteří pískali na píšťalky. „Jsme tu, protože (policisté) z tohoto okrsku běžně a pravidelně obtěžují lidi z našeho bytového domu,“ uvedl organizátor akce, 59letý Kevin Lee. Podobné protesty se odehrály také ve čtvrtích Bronx a Queens. 

Demonstranti se v pátek sešli také na Times Square, kde drželi transparenty se jmény více než sta lidí, kteří se údajně stali oběťmi policejního násilí. Asi stovka lidí se shromáždila také na dolním Manhattanu před newyorskou radnicí.