Nervák v kavárně v Sydney zaplnil sociální sítě, lidé zveřejňují i selfies

Obsazení kavárny v obchodním centru v Sydney vzbudilo pozornost nejenom ve zpravodajských médiích, ale také na sociálních sítích. Politici vyjadřují podporu policistům, kteří u kavárny, kde ozbrojenec hlásící se k Islámskému státu drží rukojmí, i samotným vězněným lidem. Zvědavci neváhají zveřejňovat selfies z místa, další lidé se hněvají na muslimy nebo jim naopak vyslovují podporu. Lidé na Twitteru používají v souvislosti s událostmi v Sydney hashtagy #Sydneysiege#MartinPlace.

  • V pondělí dopoledne (místního času) obsadil kavárnu Lindt Chocolate Cafe na rohu ulic Martin Place a Philips Street v obchodní čtvrti Sydney ozbrojený muž.
  • Podle různých zdrojů může být rukojmích až 40.
  • Ozbrojenec hrozí odpálením náloží, které prý v centru Sydney rozmístil, zatím požádal o přinesení vlajky Islámského státu a telefonický rozhovor s australským premiérem Tonym Abbottem.
  • Austrálie je součástí koalice, která se zapojila do vojenských operací proti Islámskému státu v Iráku.
  • Televize ABC sestavila mapu okolí obsazené kavárny:

Map: Exclusion zone remains around #MartinPlace as the #Sydneysiege continues http://t.co/aOuG4dmrHb pic.twitter.com/ZP0U1xNQzA

Pivo a selfies

Místo, kde dopoledne (místního času) obsadil ozbrojenec kavárnu, přitahuje zvědavce. Jak poukázala BBC Radio 5, lidé si ke sledování probíhajícího dramatu přinášejí pivo, jiní neváhají se na místě vyfotografovat.

"@mkarolian: These people are taking selfies on the scene of the #sydneysiege. pic.twitter.com/c3u9qTR81Q" Sick world we are living in!

Živé vysílání událostí z obchodního srdce Sydney však neschvaluje policie. Jak upozornili zástupci CNN či australské Network Ten, požádala televize, aby tak dění u obsazené kavárny živě nevysílaly – kvůli ochraně policistů i rukojmích.

Politici podporují rukojmí i policii, rozpory zatím nevypukly

Vrcholným politikem, který nese a ještě ponese největší tíži z incidentu, který se třetí prosincové pondělí stal na Martin Place, je australský premiér Tony Abbott. Liberály přivedl k vládě po letech v opozici teprve před rokem a obsazení kavárny Lindt Chocolate Cafe je pro něj bezesporu zatím největší zkouškou. Jeho kabinet schválil australské zapojení do protiislámské koalice v Iráku, ve svých prohlášeních se proto musí připravovat i na to, že rozhodnutí bude muset obhajovat. Na svém twitterovém účtu podpořil policejní úsilí a snažil se pozvednout morálku Australanů, kteří podle něj nikdy neváhají postavit se hrozbě.

1/2 The incident in Martin Place is obviously deeply concerning but all Australians should be reassured…

2/2 …that our law enforcement and security agencies are well trained and equipped and are responding in a thorough & professional manner.

1/3 The National Security Committee has been briefed by @mikebairdMP and NSW Police Commissioner Scipione on the situation in #MartinPlace

2/3 I'm proud of the way police and security bodies have responded to the disturbing events today.

3/3 It’s been a difficult day, which has tested us, but like Australians in all sorts of situations, we have risen to the challenge.

Nelze ale zapomínat ani na Mikea Bairda, který je předsedou vlády Nového Jižního Walesu, australského státu, jehož hlavním městem Sydney je. To, co platí o Abbottovi, platí o Bairdovi rovněž, ačkoli on jako premiér jednoho z australských států nemá mnoho společného s australským vojenským angažmá v Iráku. Na Twitteru podpořil stejně jako Abbott policisty, přidal také některé odkazy, které se týkají například uzavírek v centru Sydney.

I have complete confidence in the @nswpolice who have been handling the situation at Martin Place w the professionalism we expect of them

I'm proud of how we've responded so far, but my principal concern remains for the people who remain trapped by this event. Pray for them.

Zatím však australští politici prezentují jednotu. Místopředseda Australských zelených Adam Bandt na Twitteru podpořil rukojmí a jejich rodiny a přátele. Tweet v obdobném duchu zveřejnila také labouristická senátorka z Tasmánie Lisa Singhová. Policisty potom podpořil významný člen vládní Liberální strany a poslanec australské Sněmovny reprezentantů Alex Hawke.

My thoughts are with all the hostages in the hope they get out safely. This is awfully terrifying. #sydneysiege

Terrifying situation in Martin Place. Our thoughts are with the people being held hostage, their families and friends.

Thank you to our outstanding police & security services for the job they are doing. They deserve our highest praise & support #sydneysiege

K obsazení kavárny a zadržení jejích hostů a zaměstnanců se na Twitteru vyjádřil také britský premiér David Cameron. V tweetu vyjádřil znepokojení nad situací a podporu rukojmím.

I was briefed overnight on the siege in Sydney. It's deeply concerning and my thoughts are with all those caught up in it.

Tématem (nejen) pro politiky bude i islamofobie

V Austrálii se v souvislosti s činem, který policejní velitel Nového Jižního Walesu neváhal prohlásit za teroristický, může rozpoutat debata o vojenském angažmá země v boji proti Islámskému státu. Rozhodně se ale bude muset utkat s islamofobií. Podstatná budou stanoviska politiků, ale nejenom jich. Jak upozornil server news.com.au, na sociálních sítích se rozpoutala bouře protiislámských nálad, ale také kampaň proti islamofobii.

Na Twitteru se lidé připojují k #illridewithyou. Nabízejí tak muslimům, kteří by se ve veřejné dopravě mohli stát cílem útoků, že je doprovodí anebo svezou do práce svým autem.