Drama rukojmích v Sydney: Australská policie vyzývá ke klidu

Sydney – Poděkování obyvatelům Sydney za vzornou spolupráci a výzva, aby zachovali klid a nazítří šli do práce jako jakýkoliv jiný den. To byly hlavní body brífinku australské policie k incidentu v Sydney, kde nejméně jeden ozbrojenec drží blíže neupřesněný počet rukojmích v kavárně Lindt Chocolat Cafe ve čtvrti Martin Place v centru města. Australská policie přiznala, že identitu útočníka ani motiv jeho činu nezná, potvrdila ale, že je s ním v kontaktu. V Sydney je už noc, v kavárně zhaslo světlo.

Podle médií může útočník se samopalem zadržovat v kavárně až čtyřicet lidí, uvnitř už jsou 14 hodin. Zatím se podařilo uprchnout pěti lidem, existuje ale také varianta, že je únosce propustil. Některá rukojmí donutil stát u výlohy s rukama nad hlavou a na kameru také ukázal černou vlajku s bílými nápisy v arabštině. Ta připomíná tu, kterou používá například fronta An-Nusra v Sýrii. Únosce specifikoval své požadavky - chce mimo jiné mluvit s premiérem Tony Abottem a požaduje, aby mu do kavárny donesli vlajku Islámského státu.

Představitel australské policie Andrew Scipione na brífinku mnoho nových informací neposkytl – mimo jiné i s ohledem na bezpečnost rukojmích. Ujistil, že policie udělá vše, co je v jejich silách, aby rukojmí osvobodila. Taktiku policie odmítl přiblížit, zdůraznil ale, že nikdo nebyl během incidentu zraněn. Potvrdil, že pět rukojmích uprchlo, přesný průběh jejich útěku ale odmítl popsat. Uprchlí rukojmí budou s policií spolupracovat, řekl.

Scipione neupřesnil, kolik příslušníků policie je do akce zapojeno. Řekl jen, že bude na místě tolik policistů, kolik bude potřeba. Potvrdil, že jeden z uprchlých rukojmích byl hospitalizován, nicméně nešlo o problém související s incidentem, ale o problém zdravotní. Komisař rovněž vyvrátil informace, že by v opeře v Sydney byla nalezena bomba. Policie budovu prohlédla a neví ani o žádných výbušných zařízeních v jiných místech. Útočník totiž podle předchozích informací médií pohrozil, že v kavárně umístil dvě bomby a další dvě v jiných částech města.

Scipione potvrdil, že bylo potřeba evakuovat několik budov v okolí kavárny, a vyjádřil hrdost nad reakcí lidí, kteří nápor zvládli. „Až ráno půjdete do práce, chovejte se jako vždycky,“ řekl komisař s tím, že lidé, kteří pracují v nepřístupné zóně, mají pracovat z domova. „Není důvod, aby na místě byli nějací lidé. Není tam nic k vidění,“ zdůraznil. Podotkl rovněž, že představitelé několika desítek muslimských skupin v Austrálii vyjádřili policii podporu.

Australští muslimové ze strachu z odvety lidí necestují hromadnou dopravou. Vznikla kvůli tomu spontánní kampaň #Illridewithyou, kdy lidé muslimům nabízejí svezení.

Pokud jde o rukojmí, kteří se dostali na svobodu, šlo o tři muže - z toho byl jeden zaměstnanec - a dvě ženy - obě zaměstnankyně. Podle nich je na místě asi 15 rukojmích. Spolupracovník ČT Filip Koubek upřesnil, že lokalita Martin Place je srovnatelná s Karlovým náměstím a zvláště v předvánoční době je místo plné lidí. Zdejší stanice metra je uzavřena.

Televize Network Ten obdržela video, na němž jeden z rukojmích v kavárně tlumočí požadavky ozbrojence. Policie vyzvala televizi, aby video nevysílala.

Snímek pravděpodobného útočníka v Sydney
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Rukojmí se během dne střídali u výlohy s rukama opřenýma o sklo. Někteří v této pozici strávili až dvě hodiny, uvedli reportéři televize Network Seven, kteří scénu sledovali z okna své redakce naproti kavárně. Ozbrojenec, který je podle nich neoholený, v bílém tričku a černé čepici, byl vidět, jak neustále přechází sem a tam. V jednu chvíli prý únosce umožnil zadržovaným, aby se najedli. Podle stanice Network Seven jsou nyní již světla v kavárně zhasnutá, protože v Austrálii nastala noc. Reportér televize Chris Reason odhadl počet rukojmích na 15, firma Lindt ale dříve mluvila až o 40 zadržovaných, 30 zákaznících a deseti zaměstnancích.