Lavrov: Jaderné zbraně na Krymu? Rusko to zváží

Doněck – Rusko by mohlo umístit na Krym jaderné zbraně. Anektovaný poloostrov totiž ztratil svůj bezjaderný status. Agentuře Interfax to řekl ruský ministr zahraničí Lavrov. Separatistické regiony na východě Ukrajiny by podle něj měly dál zůstat součástí země pod vládou Kyjeva. Ministr volá po ústavní reformě Ukrajiny. Té by se účastnily všechny regiony a politické síly v zemi.

Krym ztratil svůj bezjaderný status, jelikož nyní patří Rusku. To v souladu s mezinárodními smlouvami disponuje jaderným arzenálem. Moskva proto bude jaderné zbraně rozmisťovat podle svého uvážení, sdělil Lavrov Intefaxu.
  
Ruská armáda od rozpadu SSSR na počátku 90. let udržuje na Krymu velkou námořní
základnu, kterou si před okupací poloostrova pronajala od Ukrajiny do roku 2042. Po ruské anexi podle Moskvy smlouva přestala platit, protože Krym je prý součástí Ruské federace a nájem ztratil smysl.

Podle Lavrova je Rusko jedinou silou, která se o zachování Donbasu jako součásti Ukrajiny zasazuje. „Trváme ale na tom, aby ústavní reforma byla provedena za účasti všech regionů a všech ukrajinských politických sil,“ uvedl ruský ministr.

Ukrajinský jihovýchod je od května místem ozbrojené vzpoury proruských radikálů. Podle Lavrova musí mít možnost „finančně zajišťovat své potřeby prostřednictvím daňové dohody s centrem, používat (ruský) jazyk a slavit své vlastní svátky, nikoli ty, které mu zbytek země vnucuje“.
  
Pro Donbas je podle ministra zahraničí například nepřijatelné slavit narozeniny ukrajinského nacionalistického vůdce Stepana Bandery jako státní svátek. Na Donbasu slaví 9. květen jako den vítězství SSSR v druhé světové válce, řekl Lavrov. „Je třeba vycházet z reality: nelze vnucovat nějakou ideologii, když v zemi existuje ideologií několik,“ dodal ruský ministr.

Konflikt na Ukrajině si od vyhlášení nedodržovaného příměří vyžádal podle OSN 1 300 obětí. Celková bilance ukrajinských bojů je 4 700 mrtvých.