Uznejme Palestinu, shodli se europoslanci

Štrasburk – Izrael a Palestina jako dva samostatné státy. Europarlament podpořil rezoluci o uznání palestinské státnosti. Ve svém usnesení zároveň vyzval k pokračování mírových rozhovorů. Jako první evropská země uznalo Palestinu Švédsko. Soud EU dnes také dočasně vyřadil palestinský Hamas ze seznamu teroristických organizací.

Evropský parlament „v zásadě podporuje uznání palestinské státnosti a řešení založené na existenci dvou států a domnívá se, že souběžně by měly být rozvíjeny mírové rozhovory, v nichž je třeba dosáhnout pokroku,“ stojí v textu usnesení, který schválilo 498 europoslanců, jen 88 bylo proti. 

Hranice mezi Izraelem a Palestinou by měly být ustaveny na základě stavu z roku 1967, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou států. „Zabezpečený Izrael a nezávislý a demokratický palestinský stát by měly existovat vedle sebe v míru a fungovat na základě práva na sebeurčení, s důrazem na dodržování mezinárodního práva,“ konstatují europoslanci, kteří při této příležitosti odsoudili teroristické činy a násilí v této oblasti.

Europarlament měl o uznání Palestiny hlasovat již v listopadu. Kvůli neshodám ale hlasování odložil. Socialisté, zelení a krajní levice tehdy chtěli vyzvat členské státy k uznání palestinské státnosti. Největší skupina v EP, Evropská lidová strana, ale tlačila na to, aby taková možnost byla spojena s otázkou mírových rozhovorů. „Evropský parlament tímto hlasováním odmítnul bezpodmínečné uznání Palestiny bez současné návaznosti na mírové rozhovory,“ uvedl předseda zahraničního výboru EP Elmar Brok z lidovecké frakce.  

Parlamenty evropských zemí vyzývají vlády k uznání palestinského státu

Palestinu koncem října uznala jako stát švédská vláda. Nezávazné doporučení svým vládám, aby postupovaly stejně, poté odhlasovaly také parlamenty Británie, Irska a Španělska. Československo v roce 1988 uznalo akt vyhlášení státu Organizací pro osvobození Palestiny, Praha ale Palestinu jako stát neuznává a neuzavírá s ní žádné smlouvy. 

Důležité symbolické podpory se dočkali Palestinci také ve Francii. Nezávaznou rezoluci vyzývající vládu, aby uznala Palestinu jako stát, posvětilo Národního shromáždění začátkem prosince. Francouzská vláda sice podporuje formování palestinského státu, tvrdí ale, že na jeho uznání je příliš brzy. 

Z dosavadních kol mírových rozhovorů mezi Palestinou a Izraelem totiž zatím nevzešla dohoda nejen o hranici, ale ani o Jeruzalému. Konečná mírová dohoda je v nedohlednu a Palestinci prosazují v zahraničí uznání svého státu bez jejího uzavření. 

Sympatizant hnutí Hamas
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN

EU: Radikálové z Hamasu nejsou teroristé - dočasně 

Soud Evropské unie dnes rozhodl o dočasném vyřazení palestinského hnutí Hamas z unijního seznamu teroristických organizací. K vymazání podle verdiktu došlo na základě formálních nedostatků. Když byli totiž radikálové na seznam v roce 2003 zařazeni, nebylo to na základě zhodnocení činů Hamasu, ale na základě informací z médií, internetu, ale i od USA a Izraele, což soud považuje za nedostatečné. 

Pavel Novotný, redaktor ČT

„Hamas je i zároveň politické hnutí, kandidovalo ve volbách. Pravda je, že se v Gaze chopilo moci převratem, ale pokud chceme s Hamasem mluvit, měli bychom aspoň jeho část legitimizovat.“

Jakub Szántó, zpravodaj ČT

„Izrael požaduje okamžité navrácení Hamasu na seznam. Poukazuje na to, že jde o teroristickou organizaci, která má ve své zakládající chartě požadavek na zničení židovského státu. Ve válce s Hamasem byl Izrael za posledních 5,5 let třikrát, naposledy v létě.“

Izrael byl ale údajně ze strany EU již předem ujištěn, že hnutí bude na seznam znovu zařazeno, jakmile budou nedostatky napraveny. Jak unijní soud ve svém rozhodnutí zdůraznil, verdikt fakticky „neznamená žádnou podstatnou změnu v hodnocení Hamasu jako teroristické organizace“. Zmrazení účtu představitelů Hamasu bude prý trvat ještě další tři měsíce nebo do ukončení odvolacího řízení. Proti rozhodnutí soudu se lze odvolat.

Zpravodaj ČT: Izrael žádá okamžitý návrat Hamasu na seznam (zdroj: ČT24)
Vydáno pod