Válka na Ukrajině podle Kyjeva skončí až po osvobození Krymu

Kyjev – „Naše válka skončí pouze tehdy, až bude osvobozeno celé území Ukrajiny, včetně Krymské autonomní republiky,“ prohlásil šéf vlivné ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (SNBO) Oleksandr Turčynov, který byl do funkce jmenován tento týden. „Bez ohledu na ekonomické problémy musíme vytvořit nejsilnější armádu Evropy. Nemáme jiné východisko,“ dodal.

Podle Turčynova je silná armáda potřeba právě k opětnému osvobození Krymského poloostrova, který v březnu anektovalo Rusko, ale i všech oblastí ovládaných nyní ruskými separatisty. Posilou pro armádu se mají stát zálohy, které bude tvořit 100 000 lidí. K vybudování této obrovské síly chce v příštím roce provést postupnou mobilizaci. „Neobejdeme se bez nové mobilizace, kterou provedeme v několika etapách… Touto mobilizací obnovíme mocnou stotisícovou zálohu,“ uvedl tento známý stoupenec tvrdé linie, který byl donedávna předsedou ukrajinského parlamentu.

Upozornil také, že přes potřebu úspor nesmí země šetřit na ozbrojených silách. „Ukrajina potřebuje zásadní přezbrojení. Špatná výzbroj byla příčinou velkých ztrát,“ dodal v této souvislosti Turčynov.

Porošenko prý předloží návrh na zrušení ukrajinské neutrality

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v projevu před poslanci polského Sejmu a senátory prohlásil, že by se  Ukrajina měla vydat směrem integrace do euroatlantických bezpečnostních struktur. O NATO se sice konkrétně nezmínil, po svém návratu do Kyjeva prý hodlá předložit zákonodárcům návrh na zrušení ukrajinské neutrality. Cílem jeho země je prý také podat přihlášku do Evropské unie do roku 2020.

Ukrajinský prezident v polském parlamentu také poděkoval Polákům za „bratrskou pomoc“ jeho zemi v době, kdy ji napadl nepřítel. „Vaše pomoc nebude nikdy zapomenuta,“ dodal Porošenko.