Normalizace vztahů? Američané i Kubánci jsou vesměs pro

Washington/Miami – Podle průzkumu veřejného mínění Američané spíše podporují normalizaci vztahů s komunistickou Kubou, kterou včera oznámil americký prezident Barack Obama a jeho kubánský protějšek Raúl Castro. I když značné procento dotázaných občanů USA nemá jasno, převaha stoupenců normalizace je zřetelná. Agentura Reuters výsledky svého průzkumu oznámila dnes, ale anketa byla provedena už v říjnu. Také většina oslovených Kubánců novou politiku vítá. Optimistická je i kubánská státní televize.

Proti navázání přátelských vztahů s Kubou je necelých 20 procent Američanů, zatímco postupnou normalizaci podporuje zhruba dvojnásobek. Asi 39 procent dotázaných nemá na vztahy mezi USA a Kubou jasný názor.

Americký prezident Barack Obama oznámil mimo jiné navázání diplomatických styků s odvěkým nepřítelem ve středu a souběžně s ním kroky k normalizaci ohlásil v Havaně i kubánský vůdce Raúl Castro. Ten vyzval Ameriku ke zrušení embarga. K tomu ale bude Obama potřebovat Kongres, kde mají ale většinu jeho odpůrci.

Bílý dům nevylučuje Castrovu návštěvu

Obě země si už vyměnily několik dlouhodobě vězněných špionů a Kuba slíbila propustit skupinu asi 50 politických vězňů. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest navíc podle agentury Reuters odmítl vyloučit možnost, že Castro zavítá do Washingtonu.

Po Obamově překvapivém oznámení se zraky mnohých upíraly k Miami, kde žije nejpočetnější kubánská exilová komunita. „Je to, jako by začínala nová éra,“ reagoval sedmadvacetiletý Daniel Lafuente. Mladší generace Kubánců na rozdíl od té starší byla vždy většinou mnohem více otevřená změnám a dialogu. Anu Lourdes-Cuestaovou normalizace vztahů šokovala, a jak se nechala slyšet, nedokáže uvěřit tomu, že by Obama zbavil Kubu nálepky „teroristického státu“. „Takže teď budeme přátelé a budeme spolu večeřet, líbat děti a potřásat si rukama? Ne. Historii nemůžete vymazat,“ uvedla. I když první vlna protestů, které se v Miami odehrály, byla poměrně malá, organizátoři demonstrací očekávají, že v příštích dnech protestujících přibude.

Kubánská státní televize vyzdvihovala zejména „státnický a správný“ projev kubánského vůdce. V komentářích se věnovala především propuštění tří zadržovaných Kubánců a plánovanému navázání diplomatických vztahů. „Je to skvělá zpráva, Kubáncům to může jedině pomoci,“ řekla v místní televizi mladá Kubánka v Havaně. „Myslím, že je třeba ocenit gesto (amerického prezidenta Baracka) Obamy. Snad to po desetiletích přehlížení a nehorázných sankcí ze strany Washingtonu povede k jednání jako rovný s rovným,“ doplnil ji mladý úředník José.

Zaorálek ocenil Obamu jako odpovědného politika

Obamův krok směrem k obnovení diplomatických vztahů ocenil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Pokládá to za odpovědnou politiku poté, co se ukázalo, že dlouholetá restriktivní opatření Spojených států vůči Kubě jsou neefektivní a komunistický režim na ostrově vládne dál. „Zodpovědný politik si musí klást otázku důsledků svých činů a toho, co dělá, když například organizuje embargo, jestli to embargo něco skutečně posouvá dopředu a jestli se věci mění,“ uvedl. I Obama podle něho přiznal, že americká politika vůči Kubě nemá výsledky, a proto je potřeba ji změnit. „Toto je odpovědný politik,“ soudí Zaorálek.

Neefektivnost amerického embarga vůči Kubě, pokud jde o změnu tamního režimu, opakovaně použil prezident Miloš Zeman jako důkaz zbytečnosti mezinárodních sankcí, o níž mluví v případě západních sankcí proti Rusku kvůli jeho angažmá v krizi na Ukrajině. Zaorálek připustil, že v pohledu na protikubánské embargo Spojených států se s prezidentem shoduje.