Putin se palácového převratu nebojí – paláce nemá a lid prý stojí za ním

Moskva – Stabilita v Rusku je možná jen díky většinové podpoře ruského lidu – a tuto podporu prezident Vladimir Putin cítí, a to ve své domácí i zahraniční politice. Řekl to na výroční tiskové konferenci a zažertoval, že palácový převrat v Rusku nehrozí, protože prezident nemá palác, ale rezidenci a Kreml.

„Naše stabilita je založena na pevné podpoře ruského lidu. Ta je nesporná. Proč? Protože lidi cítí, že působím v zájmu drtivé většiny občanů,“ řekl Putin na dotaz zpravodaje agentury Reuters a dodal, že podporu má zahraniční i domácí politika. „Uklidněte se. Nemáme paláce, proto nemůže být palácový převrat. A Kreml je dobře chráněn,“ řekl Putin. Použil i argument své popularity, která podle průzkumů od březnové anexe Krymu přesahuje 80 procent, a to je u moci prakticky už od počátku tisíciletí.

Rekord nepadl

Putinovy dnešní výroční tiskové konference - desáté v jeho roli hlavy státu - se zúčastnilo přes 1 200 novinářů. Skončila v 15:21 místního času, a trvala zhruba tři hodiny a deset minut. Rekord v délce tak nepadl - ten nadále drží tisková konference z roku 2008, kdy Putin na dotazy novinářů dokázal odpovídat čtyři hodiny a 40 minut. Loňská tiskovka trvala čtyři hodiny a pět minut.

Hranice mezi opozicí a pátou kolonou je velmi tenká

Putin v odpovědi na jeden z dotazů odmítl obvinění, že oživil termín pátá kolona, a zdůraznil, že jeho cílem je společnost konsolidovat, nikoliv rozdělovat. Označil to za velmi komplikovaný problém, protože hranice mezi opozicí a pátou kolonou je velmi tenká a není jednoduché ji přesně definovat.

Putin má sklon svalovat vinu za jednu z nejhlubších krizí na vnější síly, nicméně někteří členové ruské elity, pokud hovoří pod podmínkou anonymity, mají sklon obviňovat z krize samého Putina. Novináře proto zajímalo, zda má prezident plán pro případ palácového převratu.

Putin ale zapochyboval také o výkladu výrazu „elity“, který se podle něj může vztahovat na elitní víno či elitní lázně, ale nikoliv na lidi. V Rusku jsou prý elitou rolníci, na nichž po staletí spočívá země, a veškeré jiné dělení na elity je neodůvodněné, protože všichni lidé jsou si rovni. Ale současně Putin - na příkladu údajných potíží s výplatou dividend jedné z ruských firem, zaregistrované v daňovém ráji - ruským boháčům vzkázal, že „největším obhájcem zájmů ruských občanů může být pouze silný ruský stát“.

Putin hovořil také o kauze uvězněného oligarchy Michaila Chodorkovského, kterému loni v prosinci udělil milost. Učinil tak podle svých slov z lidských důvodů, protože uvězněný podnikatel měl nemocnou matku. Na dotaz novinářů Putin připustil, že se Chodorkovskij může ucházet o politické funkce jako kterýkoliv jiný občan.

Ruské zákony musí dodržovat každý - i Kadyrov

Putin mluvil také o případech v Čečensku, kdy byly vypáleny domy lidí příbuzných s osobami podezřelými z terorismu. Každý v Rusku musí dodržovat zákony – včetně čečenského vůdce, řekl Putin. Ramzan Kadyrov totiž po teroristickém útoku na Groznyj ze 4. prosince prohlásil, že pokud islamističtí ozbrojenci spáchají vraždu, jejich rodiny budou okamžitě vyhnány z Čečenska bez práva na návrat a jejich domy budou srovnány se zemi. To se také v několika případech stalo, což je podle Putina nutné vyšetřit. Prezident nicméně pro Kadyrovovy emoce vyslovil jisté pochopení.