Vlivný aktivista: Česko může přijít kvůli neutrální diplomacii o respekt

Praha – Zemanovy výroky o tom, že se přijel do Číny učit, jak stabilizovat společnost, jsou strašné. Pokud český prezident zavítá do USA, musí se připravit na kritické ohlasy. Na konferenci o lidských právech v Černínském paláci to v rozhovoru s ČTK prohlásil prezident americké Národní nadace pro demokracii (NED) Carl Gershman. Pokud bude Česko zaujímat k režimům porušujícím lidská práva pouze neutrální postoj, poškodí ji to, varoval vlivný aktivista. Zeman se chystá do USA v březnu, aby tam vystoupil na konferenci organizace AIPAC ve Washingtonu.

Česko-čínské vztahy potřebují restart, prohlásil Zeman v čínské televizi s tím, že nastal čas, aby přestal s poučováním a začal se od Pekingu naopak učit. Česko bude podle prezidenta respektovat územní celistvost země včetně Tibetu a Tchaj-wanu. Gershman změny v české zahraniční politice kritizoval už před Sobotkovou návštěvou Ameriky v listopadu. Český premiér se v USA postavil za pokračování v odkazu Václava Havla, Gershman ale zatím žádnou změnu v novém přístupu nevidí.

Co řekl prezident Zeman v čínské televizi, si přečtěte ZDE.

Kritické ohlasy na Zemanovu návštěvu Číny ZDE.

Určité skupiny si Zemanových výroků všímají, upozornil aktivista

Určité skupiny ve Spojených státech podle něj mají dobrý přehled o postojích českého prezidenta - například k Rusku a Ukrajině. Zeman totiž v minulosti zpochybnil přítomnost ruských vojáků nebo smysl protiruských sankcí. „Pokud přijede do Spojených států, najde se řada lidí, kteří budou kritičtí k tomu, co řekl,“ poznamenal Gershman. 

Česko se odklonem od lidskoprávní politiky Václava Havla vzdává svého dobrého postavení ve světě, myslí si aktivista. Praha podle něj riskuje, že přijde o veškerý respekt. „Debaty ohledně dalšího směřování politiky lidských práv tu pokračují, ale ti, kdo jsou za novou koncepci zodpovědní, jsou dál na svých místech a tato otázka dál čeká na rozřešení minimálně v tom ohledu, co bylo kritizováno ve Spojených státech,“ podotkl.

Gershman varuje Prahu před neutrálním postojem:

„Vaše země potřebuje pochopit, proč jsou lidská práva nejen důležitá, ale proč na nich musíte tvrdě pracovat. Je mnoho režimů ve světě, které jsou hluboce nepřátelské k lidským právům a Česká republika k tomu nemůže zaujímat pouze neutrální postoj. Pokud zůstanete neutrální, zaplatíte za to svou cenu například ve vztazích s komunitou lidí nejen v USA, kteří jsou oddáni těmto hodnotám a jejich obraně ve světě.“ 

„Po Putinovi může přijít někdo ještě horší“

České představitele varoval bojovník za lidská práva před „poníženým přístupem“ k Putinově Rusku, kde podle Gershmana dojde ke změnám. „Může se to samozřejmě ještě zhoršit. Pokud Putin padne, nahradí ho někdo horší, ale jsou tam také lidé, kteří bojují za lepší budoucnost Ruska blíž Evropě. Doufám, že se čeští předáci budou snažit rozvíjet takový přístup k zahraniční politice, aby to podpořili, a nebudou věřit, že v Rusku budou navždy vládnout lidé jako Putin se silnou imperialistickou mentalitou,“ dodal Gershman.