Porošenkův návrh: Zrušme neutralitu Ukrajiny

Kyjev - Ukrajinský prezident Porošenko navrhl parlamentu zrušit neutralitu země. Návrh zdůvodnil bezpečnostní situací země. Projedná ho mimořádně zákonodárná Nejvyšší rada. Prezident chce také už příští týden navrhnout vytvoření ústavní komise, která se bude zabývat decentralizací moci.

Úmysl zrušit vojenskou nezúčastněnost oznámil šéf ukrajinského státu ve středu při návštěvě Polska. „Neutrální status Ukrajiny, který byl zakotven v zákoně o principech vnitřní a zahraniční politiky, se ukázal jako neúčinný, pokud jde o ochranu před vnější agresí a nátlakem,“ konstatuje se v odůvodnění předloženého návrhu změn ve zmíněném zákonu. 
   
Porošenko v Polsku prohlásil, že jeho země „opět nabere kurz směrem k začlenění do euroatlantického bezpečnostního prostoru“. O NATO, jehož členské země se v současnosti staví k případnému ukrajinskému přijetí různě, se ale konkrétně nezmínil.

Petro Porošenko a Bronislaw Komorowski ve Varšavě
Zdroj: ČTK/EAST NEWS/ENPOL

Prezident chce zároveň v nejbližší době navrhnout vytvoření ústavní komise, jejímž hlavním úkolem má být provést už v příštím roce změny v ústavě týkající se decentralizace. Ta je jedním z klíčových prvků nynější krize na východě Ukrajiny.

Proruští separatisté by nejraději Doněckou a Luhanskou oblast připojili k Rusku. Na pokyn Moskvy by se spokojili s federalizací Ukrajiny. Nynější vedení země je ochotno oběma regionům poskytnout určitý speciální status, o federalizaci ovšem nechce ani slyšet.

Vydáno pod