Lavrov varuje USA: Další sankce nadlouho poškodí naše vztahy

Moskva/Washington - Nový americký zákon o sankcích proti Rusku kvůli Ukrajině je s to nadlouho podlomit možnosti normální spolupráce mezi USA a Ruskem, varoval dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v telefonátu se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. Podle ruského ministerstva zahraničí se rozhovor odehrál z americké iniciativy. Kromě Ukrajiny spolu ministři hovořili také o problémech mezi Izraelem a Palestinou.

Zmíněný zákon o protiruských sankcích, nedávno schválený Kongresem kvůli podpoře Ukrajiny a zvýšení tlaku na Rusko, sice americký prezident Barack Obama ve čtvrtek podepsal, ale s tím, že zatím nových restrikcí nevyužije. Naopak je připraven již uplatněné sankce zmírnit, pokud Moskva „podnikne kroky ke zmírnění napětí způsobeného její agresí proti Ukrajině“.

Obama netajil svoje výhrady k iniciativě Kongresu z minulého týdne, aby byly vytvořeny podmínky pro rozšíření sankcí zaměřených na osoby a firmy provokující nestabilitu na Ukrajině. Norma navíc otevírá dveře k dodávkám zbraní Ukrajině. Podle šéfa Bílého domu se tím vysílá matoucí signál evropským spojencům i Rusku v době, kdy panují zvýšené naděje na diplomatické urovnání krize na východě Ukrajiny.

„Moje vláda bude i nadále úzce spolupracovat se svými spojenci a partnery v Evropě a na mezinárodní úrovni podle vývoje na Ukrajině, a bude přezkoumávat a vyvažovat svoje sankce v reakci na ruskou aktivitu,“ uvedl Obama v prohlášení. „Jsme stále připraveni zvrátit sankce, pokud Rusko přijme nezbytná opatření,“ dodal. 

Brusel trestá anexi Krymu, k omezení dojde i v cestovním ruchu

Ke zpřísnění sankcí proti Rusku naopak včera přistoupil Brusel. Opaření souvisí s anexí Krymu a dotkne se například i námořní dopravy a turismu. Lodě plující pod evropskými vlajkami budou mít povoleno kotvit v přístavech na poloostrově jen v nouzových případech. Nově se také zakazují investice do firem na poloostrově či dovoz vybraných druhů zboží a techniky v oblastech dopravy, telekomunikace či těžby nerostných surovin. Ve stejných odvětvích začíná také platit zákaz poskytovat firmám z Krymu technickou pomoc nebo stavební či inženýrské služby.

Sankce se přímo dotknou i občanů Evropské unie, kteří nebudou smět investovat nebo kupovat na Krymu nemovistosti.

O nových sankcích se rozhodlo už dříve, EU o nich ale informovala až ve čtvrtek před začátkem summitu v Bruselu. Dnes byly publikovány v oficiálním věstníku a v platnost vejdou v sobotu.

Brusel zpřísnil kvůli Krymu sankce (zdroj: ČT24)