Obama pro CNN: Hackerský útok není válka, ale kybervandalismus

Washington – Nikoliv za válečný akt, ale za akt kybernetického vandalismu označil americký prezident Barack Obama hackerský útok na servery filmové společnosti Sony Pictures. Washington je přesvědčen, že za akcí stojí Severní Korea, ta ale veškerá obvinění odmítá a dokonce hrozí odvetou. O pomoc při vyšetřování tohoto incidentu požádaly Spojené státy Čínu.

„Nemyslím si, že to byl válečný čin. Myslím si, že to byl akt kybernetického vandalismu, který byl velmi nákladný, velmi drahý. Bereme to velmi vážně a budeme přiměřeně reagovat,“ prohlásil Obama v nedělním rozhovoru pro televizi CNN. Zároveň trvá nadále na tom, že stažení kontroverzního filmu The Interview, který zesměšňuje severokorejského komunistického vůdce Kim Čong-una a kvůli němuž k hackerskému útoku došlo, byl od Sony Pictures chybný krok – už jen proto, že jde o nebezpečný precedens.

„Pokud připustíme, že diktátor v cizí zemi může přes kyberprostor napadnout distribuční řetězec nějaké společnosti nebo její produkty, a my v důsledku toho začneme sami sebe cenzurovat, je to problém,“ uvedl. „A není to problém pouze pro zábavní průmysl, je to problém pro zpravodajství. CNN například točila kritické reportáže o Severní Koreji. A co se stane, když někdo napadne servery CNN? To snad najednou řekneme, že nebudeme o Severní Koreji informovat?“ dodal prezident.

Hackeři, kteří si říkají Guardians of Peace, oznámili, že ukradená data zůstanou v bezpečí, pokud Sony Pictures setrvá u svého nynějšího rozhodnutí nepustit snímek The Interview do kin. Americký prezident rozhodnutí filmové společnosti na své páteční předvánoční tiskové konferenci kritizoval s tím, že není možné ustupovat diktátorům. Sony se naopak hájí tím, že přikročila ke stažení filmu teprve poté, co všechny velké řetězce kin ze strachu odmítly snímek promítat. Mezitím se snaží najít způsob, jak film po zrušené vánoční premiéře dostat k divákům. Jasno ale zatím nemá.

USA prý kvůli hackerskému útoku požádaly Čínu o pomoc

USA z hackerského útoku obviňují Severní Koreu, ta to ale odmítá a varuje před blíže neurčenými důsledky, pokud USA odmítnou společně záležitost vyšetřovat a budou KLDR dál obviňovat. Neútočili jsme - ale zaútočíme, vzkazuje Severní Korea Spojeným státům. „Nás nejtvrdší krok bude namířený na Bílý dům, Pentagon a celé Spojené státy, které jsou žumpou terorismu,“ hlásila státní agentura KCNA.

Spojené státy naopak podle nejmenovaného představitele Obamovy administrativy požádaly o pomoc v této kauze Čínu. Ta je považována za nejvýznamnějšího spojence KLDR, Peking nicméně souhlasí se stanoviskem Washingtonu, že hackerské útoky porušují normy vhodného chování v kybernetickém prostoru.

Sony ruší promítání filmu The Interview
Zdroj: Brian Cahn/ČTK/ZUMA

Obama, který je od pátku na dvoutýdenní dovolené na Havaji, v současné době zvažuje reakci na útok. Na páteční výzvu USA k mezinárodnímu boji proti kybernetické kriminalitě již zareagovaly Jižní Korea s Japonskem a přislíbily spolupráci. Zapojení Číny by podle AP mohlo přinést komplikace, neboť Peking má na KLDR značný vliv, zároveň ale Obama v minulosti také několikrát Čínu obvinil z hackerských útoku.

Pchjongjang hrozí Washingtonu odvetou (zdroj: ČT24)

Obama obhajoval sblížení s Kubou

Obama v rozhovoru pro CNN obhajoval také plán normalizace vztahů s Kubou, který podle něj dává Washingtonu šanci ovlivnit dění na tomto ostrově v době očekávané generační obměny ve vedení země. Odmítl také kritiku, že prý ustupuje diktaturám. Prezident zopakoval, že půl století trvající snaha svrhnout režim bratrů Castrových pomocí izolace nezabrala. Jeho vláda zároveň zvažuje, zda Kubu vyškrtnout z amerického seznamu zemí podporujících terorismus s tím, že dosavadní stav komplikuje další sblížení s ostrovním státem.

Obama: Putin mě nepřelstil 

Obama v rozhovoru také odmítl názor, že jeho ruský protějšek Vladimir Putin je výborný taktik a že kromě Obamy dokázal přelstít i celý Západ. „Právě teď je svědkem zhroucení své měny, vážné finanční krize a obrovského hospodářského poklesu,“ řekl Obama v předtočeném rozhovoru, který se uskutečnil v pátek. „To nevypadá, že by byl někým, kdo doběhl mě nebo Spojené státy.“

USA a Evropská unie uplatnily proti Rusku sérii ekonomických sankcí, které hlavně s poklesem cen ropy, hlavního ruského vývozního artiklu, způsobily Moskvě v posledních měsících vážné hospodářské potíže.

Obama se bude nadále snažit zavřít věznici na Guantánamu

Obama v rozhovoru pro CNN také řekl, že udělá vše, co je v jeho silách, aby uzavřel vězeňský tábor na základně Guantánamo na Kubě. Kritizovanou věznici slíbil zavřít už při nástupu do úřadu před téměř šesti lety. Zdůvodňoval to tím, že její existence poškozuje obraz Ameriky ve světě. Nebyl ale svůj slib zatím schopen splnit – částečně kvůli překážkám, které mu kladl do cesty americký Kongres.

Vězni na Guantánamu
Zdroj: Shane T.McCoy/ČTK/ZUMA

„Je to něco, co i nadále inspiruje islamistické bojovníky a extremisty z celého světa, to, že tito lidé jsou zadržováni,“ řekl Obama CNN. „Je to v rozporu s našimi hodnotami a je to strašně drahé. Utrácíme miliony za každého jednotlivce, který tam je,“ dodal prezident s tím, že se počet vězňů na základně již podařilo podstatně snížit. V sobotu Pentagon oznámil, že propustil z Guantánama na svobodu čtyři Afghánce zadržované přes deset let.

Guantánamo funguje od ledna 2002, kdy tam byli dopraveni první podezřelí z teroristických útoků či z příslušnosti k Talibanu či al-Káidě. Od té doby prošlo věznicí asi 775 lidí zadržených v Afghánistánu, Iráku či na severovýchodě Afriky, z nichž drtivá většina nebyla nikdy obviněna a roky neměla ani přístup k právníkům. Na Guantánamu nyní zbývá 132 vězňů.