Tunisko míří k demokracii: Prezidentem bude sekularista

Tunis - Za vítěze tuniských prezidentských voleb se prohlásil sekulární kandidát Kaíd Sibsí. Podle prvních výsledků porazil svého soupeře o 11 procentních bodů. V 80. letech, tedy v dobách autoritářského režimu, zastával Sibsí post ministra zahraničí. Nyní slibuje, že se bude zasazovat o stabilitu a prestiž země. Tunisko je po arabském jaru považováno za jedinou zemi, která je skutečně na cestě k demokracii, píše The Telegraph.

Prezidentské volby mají zakončit proces demokratizace v zemi nastartovaný v roce 2011. Tunisané volili svobodně hlavu státu poprvé od získání nezávislosti na Francii v roce 1956. Za favorita byl považován 88letý Sibsí, který v prvním kole předstihl 69letého prozatímního prezidenta Munsifa Marzúkího o šest procentních bodů.

Tereza Jermanová, spolupracovnice Asociace pro mezinárodní otázky

„Sibsí je v Tunisku známý a velmi oblíbený politik, který byl třikrát ministrem za prezidenta Burgiby. Byl i prozatímním premiérem po jasmínové revoluci. Dovedl zemi do prvních parlamentních voleb. Jeho vítězství není překvapivé, Sibsího strana vyhrála i parlamentní volby před několika měsíci. Ta se profiluje jako opozice proti islamistům z Nahdy.“

Ve druhém kole získal Sibsí 55,68 procent hlasů, jeho soupeř pak 44,32 procent.

Hlasování předznamenal ještě před otevřením volebních místností útok skupiny neznámých ozbrojenců na sklad hlasovacích lístků v governorátu Kajruván. Jednoho útočníka hlídkující vojáci zabili, tři další zatkli.  

Tunisko jako první z arabských zemí koncem roku 2010 povstalo proti autoritářské vládě a zahájilo sérii revolucí známou jako arabské jaro. I přes následnou politickou krizi, nestabilitu a ekonomické problémy se politickým silám v Tunisku podařilo začátkem letošního roku dohodnout na nové ústavě, která je považována za jednu z nejpokrokovějších v regionu. Ve snaze zabránit návratu diktatury mimo jiné omezuje výrazně pravomoci prezidenta.

Tunisané hledí do budoucna s optimismem (zdroj: ČT24)