Moskva pozvala na návštěvu vůdce KLDR

Moskva - Moskva potvrdila pozvání severokorejského vůdce k návštěvě Ruska. Kim Čong-un má přijet příští rok v květnu na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Pro mladého severokorejského diktátora to bude vůbec první zahraniční cesta od roku 2011, kdy se ujal moci. Při návštěvě Moskvy se pravděpodobně oficiálně setká i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Rusko k oslavám konce války tradičně zve nejvyšší představitele protihitlerovské koalice, ale například i Německa a Japonska. Podle dřívějších spekulací japonského tisku se Kim pravděpodobně setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten v listopadu jednal se zvláštním vyslancem Kim Čong-una a vyzýval k užší spolupráci mezi oběma zeměmi s cílem posílení regionální bezpečnosti.

Japonský list Asahi šimbun napsal, že Severní Korea podporuje Rusko v ukrajinském konfliktu a Moskva potřebuje spolupráci Pchjongjangu pro zvýšení vývozu zemního plynu do Jižní Koreje.

Severní Korea také čelí mezinárodní kritice kvůli porušování lidských práv a kvůli svému jadernému zbrojnímu programu. Proto usiluje o bližší vztahy s Ruskem.

V dobách Sovětského svazu měly obě země blízké vztahy

Rusko a Severní Korea udržují přátelské vztahy, i když už ne tak blízké jako v dobách Sovětského svazu. Tehdy Moskva poskytovala Pchjongjangu významnou hospodářskou pomoc a politickou podporu.