Vyšetřovatelé tragédie letu MH17 našli v tělech obětí úlomky rakety

Kyjev - Některá těla cestujících, kteří byli letos v červenci na palubě letounu Boeing 777, jenž se zřítil na východě Ukrajiny, obsahují kovové střepiny. S odkazem na nejnovější informace od vyšetřovatelů tragédie letu MH17 to oznámila ukrajinská bezpečnostní služba SBU. Její tvrzení pak přinesla agentura Unian. „Podle jedné z hlavních verzí bylo letadlo sestřeleno raketovým komplexem Buk z území, které kontrolují teroristická uskupení,“ prohlásil Vasilij Vovk, šéf hlavní vyšetřovací správy SBU a zároveň spolupředseda mezinárodní vyšetřovací skupiny.

S teorií, že Boeing 777 s 298 lidmi na palubě byl sestřelen raketou země-vzduch, pracuje mezinárodní tým vyšetřovatelů jako s nejpravděpodobnější verzí toho, jak a proč muselo k celému neštěstí 17. července 2014 dojít. Úplnou jistotu ale nizozemští vyšetřovatelé ještě zdaleka nemají. Jejich složité pátrání bude velmi pravděpodobně pokračovat i v příštím roce.

Pád malajsijského letadla
Zdroj: ČT24

Hodně napovědět by měl okamžik, až bude u konce proces sestavování trosek letadla. „Když dáte trosky zhruba na místo, kde původně byly, tak je možné z těch stop na duralu letadla poznat, kde to vybuchlo a co vlastně vybuchlo, tedy velikost případné bojové hlavice,“ domnívá se letecký publicista Martin Velek.

Jak dodává, podle velikosti a tvaru střepin by mělo být možné určit, zda se jednalo o raketu vypálenou z komplexu Buk, či například výrazně lehčí leteckou raketu. „To jsou všechny věci, které vyplynou z dalšího průběhu vyšetřování. Do té doby je to zatím více politika než diskuse na věcné téma,“ komentuje Velek.

Martin Velek: Počkal bych si na závěry vyšetřovací komise (zdroj: ČT24)
Vydáno pod