Americká vakcína proti ebole funguje, radují se lékaři

Kampala - Výsledky testů americké vakcíny proti ebole jsou podle lékařů slibné. Vakcína je údajně účinnější než ostatní přípravky. Testuje se přímo na Afričanech. Podle předběžných výsledků je zcela bezpečná a vyvolala očekávanou imunitní reakci. Píše o tom odborný časopis The Lancet. Epidemii podlehlo už více než 7,5 tisíce lidí.

Gruber k ebole: Vakcína je stejně účinná jako lék (zdroj: ČT24)

Proti ebole zatím žádný lék neexistuje. To se ale možná brzy změní. Americká vakcína vyvolala imunitní reakci jak u amerických, tak u ugandských dobrovolníků, oznámil Národní ústav zdraví (NIH). „Je to obrovské povzbuzení, neboť lidé s nejvyšším rizikem nákazy žijí právě v Africe a u očkování proti jiným nemocem jsme často pozorovali zmenšenou účinnost u africké populace,“ uvedla vedoucí studie, doktorka Julie Ledgerwoodová. 

Cílem je vyvolat imunitní reakci a tvorbu protilátek, které by s infekcí dokázaly bojovat. Podle vědců si vytvořilo po podání vakcíny protilátky v krvi asi 57 procent očkovaných ugandských dobrovolníků. Nutné ale budou další testy, aby se ukázalo, zda jsou protilátky natolik silné a trvalé, aby poskytly očkovaným dostatečnou ochranu.

„Vždycky jsme chtěli být v pozici, abychom měli našim pacientům co nabídnout – čím je léčit. Pokud by se ty výsledky potvrdily, tak je to velmi dobrá zpráva i z toho pohledu, že pokud bychom chtěli epidemii skutečně zastavit, tak je vakcína minimálně stejně účinná jako lék,“ konstatoval ředitel Lékařů bez hranic Pavel Gruber. Nyní mohou lékaři pacientům nabídnout jen podpůrnou léčbu – různé vitaminy, hydrataci, správnou výživu. Tím dojde k posílení organismu a lidé mají větší šanci přežít. 

Výroba ZMapp
Zdroj: ČT24/ČT24/Getty Imges

Kromě aktuálně testované NIH je v procesu klinických zkoušek ještě několik dalších. Během epidemie se hodně mluvilo o ZMapp. Dva Američané a jeden Brit se po jeho podání vyléčili, liberijský doktor a španělský duchovní naopak zemřeli. Jeho účinky tak zůstávají nejasné. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) v říjnu oznámila, že by africké země postižené epidemií mohly do poloviny roku 2015 dostat statisíce vakcín proti smrtícímu viru. Předpokladem úspěchu je podle šéfky WHO úzká spolupráce úřadů v zemích, kde se vakcíny vyrábějí, a také v Africe, aby se zkrátily licenční procedury na nejnutnější minimum. Klíčová podle ní bude komunikace se samotnými komunitami. 

  • „Příklad Konga nebo Nigérie ukazuje, že epidemie je zvládnutelná i v afrických podmínkách, pokud se zareaguje včas,“ říká šéf Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Na ebolu už podle WHO zahynulo více než 7 500 lidí z celkového počtu 19 340 nakažených. Oběti pocházejí zejména ze tří západoafrických zemí Sierry Leone, Libérie a Guineje. Několik lidí ale již dříve zemřelo i v Nigérii, Mali, Španělsku a USA. Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a vnitřní krvácení.