Za výpadky internetu mohou USA, tvrdí KLDR. Obamu označila za opici

Soul – Severní Koreu dnes podle čínských médií postihl další kolaps internetových a mobilních sítí 3G. Pchojgjang přitom jen o několik hodin dříve obvinil Spojené státy ze zodpovědnosti za nedávné výpadky internetu. Připojení přestalo fungovat v době, kdy se obě země dostaly do sporu kvůli zřejmě severokorejskému kybernetickému útoku na společnost Sony Pictures. Ta natočila film zesměšňující severokorejského vůdce Kim Čong-una. Amerického prezidenta Baracka Obamu, který pohrozil KLDR za hackerské útoky odvetou, Pchjongjang napadl rasistickými urážkami.

KLDR postihl další internetový výpadek (zdroj: ČT24)

„Spojené státy začaly narušovat internetové operace hlavních médií v naší republice,“ prohlásila mocná severokorejská komise národní obrany, která Washingtonu zároveň pohrozila „důsledky za jeho nepřátelské činy“.

Mluvčí komise znovu odmítl obvinění amerických vyšetřovacích úřadů, které za zdroj útoků na Sony Pictures označily KLDR, a vyzval USA, aby předložily pro svá tvrzení důkazy. Obamu komise ve svém prohlášení dokonce označila za „opici z tropického lesa“.

Internetové připojení a mobilní sítě třetí generace (3G) byly v Severní Koreji znovu ochromeny dnes večer, informovala podle agentury Reuters čínská státní tisková agentura Nová Čína. Výpadek prý trval nejméně dvě hodiny.

KLDR se s problémy s připojením potýkala už od minulého pátku, značné výkyvy v toku dat pak zaznamenala o víkendu a v pondělí utrpěly její servery totální výpadek. Někteří analytici se domnívají, že za výpadkem nebyl kybernetický útok vedený cizí zemí. Američtí činitelé po internetových výpadcích v KLDR sdělili, že Spojené státy za těmito událostmi nestojí.

Sony Pictures po hackerských útocích oznámila, že uvedení filmu do kin v původním vánočním termínu ruší. Nakonec jej ale po tlaku politiků a veřejnosti uvolnila 24. prosince pro více než 300 kin v USA a umístila jej na internet pro americké uživatele.