Newyorští policisté pohřbili kolegu, starostovi ukázali záda

New York – Desetitisíce lidí včetně newyorského starosty Billa de Blasia a amerického viceprezidenta Joea Bidena se přišly naposledy rozloučit s Rafaelem Ramosem, jedním ze dvou policistů, kteří se stali oběťmi střelby v Brooklynu. Průběh pohřbu ovšem upozornil i na napětí mezi newyorským policejním sborem a radnicí. Při projevu starosty, který se dříve postavil za protestující proti policejnímu zásahu, při kterém zemřel zatýkaný Eric Garner, se mnoho přítomných policistů otočilo k de Blasiovi zády.

Pohřeb proběhl ve čtvrti Queens, památku svého kolegy přišly uctít tisíce newyorských policistů. Smuteční hosté zaplnili kostel i okolní ulice.

Policisté Rafael Ramos a jeho kolega Wenjian Liu zahynuli před týdnem, když je v newyorské čtvrti Brooklyn zastřelil útočník Ismaaiyl Brinsley, který tak chtěl pomstít smrt černošského překupníka nezdaněných cigaret Erica Garnera. Ten zahynul při zatýkání. Za účastníky protestu proti údajné policejní brutalitě se přitom postavil i newyorský starosta Bill de Blasio. Policisté na to reagovali na Ramosově pohřbu a při starostově projevu ukázalo mnoho z nich de Blasiovi záda. Newyorský starosta se při pohřbu zmínil o Ramosově minulosti, upozornil, že dříve pracoval ve školní ochrance a velmi usiloval o místo v policejním sboru. „Věřil v ochraňování ostatních a ti, kteří jsou povoláni k ochraně ostatních, jsou výjimeční,“ řekl Bill de Blasio.

Někteří policisté se ke starostovi otočili zády (zdroj: ČT24)

Americký viceprezident Joe Biden potom vyzval newyorské policisty, aby inspirovali ukončení rasových nepokojů, které zachvátily Spojené státy. „Jsem přesvědčen, že skvělý policejní oddíl v tomto neuvěřitelně rozmanitém městě může zemi ukázat – a také jí ukáže – jak překonávat rozdíly. Už jste tak dříve učinili a uděláte to znovu,“ řekl Biden.

Rasové napětí ve Spojených státech znovu naplno vypuklo v srpnu, když na předměstí St. Louis zastřelil policista černošského mladíka Michaela Browna. Svědci tvrdili, že se vzdával, porota ale odmítla strážníka stíhat. Stejný závěr mělo projednání smrti Erica Garnera. Protesty afroamerické menšiny probíhají prakticky bez přestání po celých Spojených státech.