Jávské moře je mělké, ale velké. Při minulém pátrání se našly trosky po 10 dnech

Jakarta – Při pátrání po zmizelém letounu AirAsia se pozornost záchranářů zaměřila na Jávské moře. To se rozkládá na ploše větší než 430 tisíc čtverečních kilometrů, Česká republika by se tak do něj vešla pětkrát. Je ale relativně mělké, což by mohlo pátrání usnadnit – průměrná hloubka se pohybuje kolem 46 metrů. Před sedmi lety došlo v oblasti k podobné tragédii: trosky zmizelého beingu s více než sto lidmi na palubě se našly až po deseti dnech.

Pozornost indonéských, singapurských i malajsijských záchranářů se zaměřuje na oblast nedaleko indonéského ostrova Belitung, který leží v Jávském moři. Podle dosavadních předpokladů se letoun před ztrátou kontaktu nacházel mezi indonéským přístavem Tanjung Pandan a městem Pontianak v provincii Západní Kalimantan na Borneu.  

Oblast ovlivňují silné monzuny, suchý monzun trvá od června do září, deštivý pak od půlky prosince do března. Jsou pro něj typické silné vichry a časté několikadenní lijáky. Právě nepřízeň počasi je jedna z možných příčin, proč včera mezi Indonésií a Singapurem zmizel stroj společnosti AirAsia. Pilot totiž předtím, než letadlo zmizelo z radarů, požádal o změnu výšky kvůli špatnému počasí. 

V oblasti se v minulosti stalo několik lodních nebo leteckých neštěstí. Například 1. ledna 2007 ztratil Boeing 737-400 již neexistující letecké společnosti Adam Air se 102 lidmi na palubě při přeletu nad Jávským mořem kontakt s řízením letového provozu. Trosky letadla se našly až po deseti dnech ve vodách u západního pobřeží indonéského ostrova Sulawesi. Stroj letěl z indonéského města Surabaja do regionální sulaweské metropole Manado. Vyšetřovatelé zjistili, že piloti se snažili odstranit problém v navigačním zařízení, a omylem přitom odpojili autopilota.    

V prosinci 2006 se zde během bouře potopila přeplněná loď, což si vyžádalo více než 400 lidí. V roce 1981 pak nepřežilo 580 lidí ztroskotání indonéské lodi Tampomas II, která se potopila poté, co na ní propukl požár.   

Místo bylo také dějištěm jedné z nejnákladnějších námořních bitev druhé světové války - takzvané bitvy v Jávském moři. Námořní síly Austrálie, Británie, Nizozemska a Spojených států se v ní střetly s japonským císařským námořnictvem ve snaze ochránit Jávu před japonskou invazí, což se jim nakonec nepodařilo. Americké námořnictvo letos v srpnu potvrdilo, že vrak, který spočívá na dně Jávského moře, je křižník USS Houston potopený během druhé světové války Japonci. Vrak se stal místem posledního odpočinku až 700 příslušníků amerického námořnictva.