Pomoc chudým i ohrožené zvěři – šperky ze zvířecích kostí nahrazují slonovinu

Nairobi – Šperkaři z Keni začali vyrábět nové recyklované ozdoby. Šperky ze slonoviny, kvůli níž pytláci vybíjejí tisíce slonů ročně, nahrazují výtvory z kostí, které by jinak končily na smetišti. Lidé je ke zkrášlování používali už v pravěku, vrátit se k nim teď napadlo jednoho šperkaře v chudinské čtvrti Nairobi. Z jatek přitom dostal kosti až na předváděcí mola.

Zvířecí ostatky – zejména z krav, velbloudů a koz – se v dílně nejdříve vyčistí a ohoblují. Poté už se z bělavého materiálu rodí přívěsky a ozdobné předměty. Kostěné náhrdelníky vyjdou kupce zhruba na šest dolarů, náramky na polovinu. „Od nepaměti je tady zájem o slonovinu, pro kterou ale umírají sloni. Šperky z kostí se dělají z mrtvých zvířat, nejde tedy o žádné obětování. Je to druh recyklace přírodního odpadu,“ uvedla ředitelka marketingu firmy Victorious Bone Craft Estelle Strizhaková. 

Vedle prevence lovu slonů dává dílna práci těm nejchudším Keňanům. Firma Victorious Bone Craft zaměstnává obyvatele čtvrti Kibera v Nairobi, jednoho z největších afrických slumů. Obživu zajišťuje celkem 25 rodinám.

V Keni žije podle odhadů asi 38 tisíc slonů. Jen za letošní rok jich pytláci kvůli drahocenným klům zabili asi sto. Ročně tak přijde v Africe o život až sedm procent tamní sloní populace. Nových slůňat se navíc rodí stále míň.

Kostěné šperky zdárně konkurují těm slonovinovým (zdroj: ČT24)
Vydáno pod