Ebola potvrzena u britské zdravotnice. Žena se léčí v Glasgow

Londýn - V Británii dnes byla potvrzena nákaza virem eboly u zdravotnice, která se minulou noc vrátila z africké Sierry Leone. Žena byla umístěna do karantény na infekčním oddělení glasgowské nemocnice Gartnavel Hospital, ale co nejdříve má být transportována do přísnější izolace v Londýně.

Podle BBC se zdravotnice vrátila do Glasgowa ze Sierry Leone v neděli před půlnocí. Do cílové destinace přiletěla letounem společnosti British Airways z Londýna Heathrow. Předtím přestupovala také v marocké Casablance. Úřady nyní vyšetřují, s kým mohla žena přijít do styku. 

V Británii byl dosud vir eboly zjištěn u zdravotníka Williama Pooleyho, jenž se také nakazil v Sieře Leone. Muž se v září vyléčil a dokonce se vrátil do západní Afriky. 

Už více než 20 tisíc lidí se na západě Afriky nakazilo ebolou. Nemoc si ve třech nejpostiženějších zemích - Libérii, Sieře Leone a Guineji - už vyžádala více než 7 800 obětí. Novou bilanci dnes zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). Více než třetinu laboratorně potvrzených případů úmrtí zaznamenala Sierra Leone, která tak vystřídala na špici nejpostiženějších zemí sousední Libérii.

V západní Africe se znovu objevil strašák jménem ebola. Epidemie zákeřné krvácivé horečky si vybrala přes 6 000 obětí a celkem se jí nakazilo na 18 tisíc lidí. Řadu z nich tvoří lékaři, dobrovolníci a misionáři, kteří se snaží dalšímu šíření nemoci zabránit. Časopis Time je vyhlásil osobnostmi roku 2014.
Zdroj: ČTK/AP/Abbas Dulleh

Právě v nejjižnější ze zasažených zemí však v posledních dnech začal po krátkodobém zlepšení opět výrazně stoupat počet nově nakažených. Za prosinec bylo z okresu Grand Cape na západě Libérie, který je se 140 tisíc obyvateli jedním z nejřidčeji osídlených v celé zemi, nahlášeno 49 nových případů nákazy. Podle mluvčího vlády způsobilo nové šíření nemoci především tvrdohlavé odmítání místních kmenových vůdců uznat existenci nemoci jako takové.

Nadále tu tak prý probíhají tradiční pohřební obřady zahrnující omývání mrtvých těl příbuznými. Krátce po smrti je přitom nebezpečí nákazy ebolou, která se přenáší hlavně tělními tekutinami, vůbec nejvyšší. Liberijská vláda tak s největší pravděpodobností nedosáhne cíle, který si sama stanovila, tedy dosáhnout nulového počtu nových případů nákazy do konce tohoto roku.