Případ hořícího trajektu: Chaos v počtu cestujících a zachránění migranti

Atény/Řím – Oficiální zdroje zatím nejsou schopny najít shodu nad počtem cestujících na italském trajektu, který zasáhl požár. Neštěstí si vyžádalo jedenáct obětí, konečné číslo ale může být vyšší. Pokud by totiž na palubě opravdu bylo 478 osob, znamenalo by to, že kolem čtyřiceti osob by zůstávalo nezvěstných. Zároveň italské námořnictvo oznámilo, že osmdesát zachráněných cestujících vůbec na oficiálním seznamu pasažérů nebylo a Itálie potvrdila, že jsou mezi zachráněnými lidmi běženci z Asie.

Hlavní otázka nyní zní: kolik lidí tedy vlastně bylo na trajektu, který mířil z Řecka do Itálie? Na záchranné operaci se podílí námořnictvo řecké, italské a albánské a musejí vycházet z oficiálního seznamu. Jenže tento výpis pasažérů nakonec nemusí udávat skutečný počet cestujících, protože může představovat pouze výčet rezervací. Uvedení lidé proto nemuseli na loď nastoupit a zároveň tam mohla být řada lidí, kteří si lístek koupili až na místě.

Tento zmatek navíc ještě stupňují rozdílné výpovědi. Italská firma, která vlastní loď, hovoří o 458 rezervacích. Řecká firma ANEK Lines, která loď pronajímá Italům a v Řecku prodává lístky, uvedla, že si lístek koupilo 475 osob. Konečnou informaci by měl přinést důstojník posádky, který při nástupu jízdenky vybírá. O tom, že počty rezervací nemusí odpovídat realitě, svědčí informace řecké firmy, že cestovala minimálně jedna osoba mimo seznam, a to manželka člena posádky.

Italské námořnictvo podle agentury AP ke všem zmíněným informacím navíc oznámilo, že 80 zachráněných vůbec nebylo na seznamu pasažérů. Rovněž řecké vojenské helikoptéry zapojené do evakuace měly transportovat z paluby trajektu přibližně 20 osob, které nebyly na žádných seznamech. Všichni tito lidé skončili v italském Bari. Zdejší prokurátor Giuseppe Volpe následně potvrdil, že trajekt převážel migranty, z nichž byli identifikováni už dva Afghánci a Syřan. Ten už stihl požádat o politický azyl.

Oběti mezi záchranáři

Při pokusu táhnout italský trajekt k pobřeží Albánie zahynuli také dva albánští námořníci.

Záchrana bez řádu

Objevují se první svědectví pasažérů, která doplňují chaos v informacích. „Byl to zpočátku menší požár, ale žádný alarm. Nikdo nám neřekl, co máme dělat. Sám jsem si musel najít plovací vestu a nasadit ji sobě a dětem. Nikdo tam nebyl, byla to panika,“ popsal Annasios Tsonas. „Převážil zákon džungle,“ řekla jedna z řeckých cestujících, podle které neexistovalo žádné pořadí na nástup do člunů či na vyzdvižení helikoptérou. Další cestující si všimla obrovských vln, které bránily účinné pomoci ostatních lodí.