Údajný strůjce teroristických útoků v Bombaji byl opět zadržen

Islámábád – Jeden den na svobodě a údajný strůjce útoků v Bombaji z roku 2008 Zakí Rahmán Lakhví byl znovu zatčen. Ve vězení už kvůli tomuto případu čekal šest let, ale soud mu přiznal kauci. Policie nyní využila k jeho opětovnému zatčení případ únosu, který s teroristickým atentátem přímo nesouvisí. Pákistán v poslední době zesílil svoji politiku vůči teroristům po masakru ve škole v Péšávaru.

Zakí Rahmán Lakhví byl ve vězení v pákistánském městě Rávalpindí už šest let, když mu před dvěma týdny soud umožnil propuštění na kauci ve výši jednoho milionu rupií (358 000 Kč). Už tehdy se mu pákistánské úřady snažily zabránit v odchodu zatčením, při němž se zaštítily zákonem o veřejném pořádku. Díky němu by ho mohly zadržet po dobu až tří měsíců. Lakhvího právník označil jejich postup za taktiku, jak připravit jeho klienta o základní právo na svobodu.

Odvolací soud pak uznal Lákhvího právo, a tak byl nakonec propuštěn. Po jednom dni je ale zpátky za mřížemi, policie přitom argumentuje zcela jiným případem, který nemá s teroristickým útokem nic společného. Zadržen byl kvůli údajnému únosu, k němuž mělo dojít před více než šesti lety.

Hastagová solidarita #PakWithIndiaNoToLakhviBail - tak byla překřtěna vlna tweetů od pákistánských a indických uživatelů sociálních sítí, jež se strhla po rozhodnutí soudu o propuštění Lakhvího na kauci. Příspěvky měly společného jmenovatele: nesouhlas s tímto verdiktem. Několik dní předtím se na Twitteru odehrál podobný akt solidarity a pochopení, při němž obyvatelé Indie vyjádřili svoji účast s Pákistánci poté, co došlo k tragédii v Péšávaru.

#IndiawithPakistan and #PakWithIndiaNotoLakhviBail great step forward in combating Terrorism and for peaceful neighbourhood

Indie z krvavých útoků v Bombaji, při nichž zemřelo 165 lidí spolu s devíti teroristy, obvinila islamistickou organizaci Laškare tajjaba, která má sídlo v Pákistánu a které v té době dělal Lákhví šéfa bojových operací. Mezi Indií a Pákistánem vládnou napjaté vztahy, které zhoršil právě útok v Bombaji. Propuštění Lákhvího by pak pravděpodobně ještě víc uškodilo.

Pro pákistánskou vládu je ale snaha nepropustit Lákhvího spíš pokračováním nového trendu nekompromisního zacházení s teroristy po incidentu v Péšávaru, kvůli kterému se vrátila i k trestu smrti.

Vydáno pod