Moskva Washingtonu: Chcete pomoci se syrskou krizí? Tak zastavte sankce

Moskva – Další rozšíření protiruských sankcí ze strany Spojených států může ohrozit řešení íránského jaderného programu, syrskou krizi i řadu dalších mezinárodních problémů. Prohlásil to mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič. Reagoval tak na rozšíření amerického sankčního seznamu o další ruská jména.

Podle tzv. Magnitského zákona Spojené státy zakázaly vstup do země čtyřem dalším Rusům. „Ve Washingtonu se už mohli přesvědčit, že podobné nepřátelské výpady jsme nenechali a nenecháme bez odpovědi,“ prohlásil Lukaševič s tím, že ze strany USA jde o čistě politické rozhodnutí, motivované nejspíše snahou ukončit rok „ve vysokém protiruském tónu“ a „přáním rozleptat rámec dvoustranných vztahů“.

Washington prý uplatňuje dvojí měřítko, když kritizuje Rusko za stav lidských práv, ale současně zavírá oči před problémy s lidskými právy v samých USA, kde tajné služby donedávna měly právo uplatňovat středověké mučení a „policisté až dosud beztrestně zabíjejí lidi jen proto, že mají jinou barvu kůže“. „Spojené státy se úporně snaží rozšířit platnost vlastních zákonů na celý svět a diktovat všem své podmínky. Avšak vůči Rusku žádné nátlakové metody neuspějí,“ konstatoval Lukaševič.

Občanskou válku v Sýrii vyvolalo tzv. arabské jaro a trvá už čtyři roky. Zemřelo při ní přes 200 tisíc lidí. Stran konfliktu neustále přibývá. Umírnění povstalci bojují s radikály z Islámského státu, a všichni pak se silami Asadova režimu. Letos se do konfliktu zapojily i Spojené státy a jejich spojenci, kteří bombardují pozice IS v Sýrii a na severu Iráku.

Rusko do konfliktu výrazně vstoupilo v létě 2012, když spolu s Čínou opakovaně blokovalo protiasadovské rezoluce Rady bezpečnosti; ministr zahraničí Sergej Lavrov tehdy argumentoval tím, že západní postoj připomíná vydírání a naznačuje možnost vojenského úderu proti syrské vládě (to Západ odmítal), nijak ovšem nechce postihnout opozici.

Spojené státy zařazují na „černou listinu“ ruské úředníky, soudce a policisty zapletené do porušování lidských práv, aby jim zakázaly vstup do USA a zmrazily majetek, který ve Spojených státech mají.

Tuto praxi umožňuje zákon, pojmenovaný po auditorovi zahraničního investičního fondu Sergeji Magnitském, který v roce 2009 zemřel za záhadných okolností v ruské vyšetřovací vazbě. Tam se dostal poté, co nařkl vysoce postavené činitele ministerstva vnitra z rozkrádání státního rozpočtu. Magnitského smrt dodnes nebyla objasněna, ruští ochránci lidských práv mají podezření, že jej v cele utloukli dozorci.