Rychlík u Karlštejna najel do spadlé skály a vykolejil. Provoz na trati stojí, omezení vydrží do pátku

U Karlštejna vykolejil vlak (zdroj: ČT24)

Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku narazil ve čtvrtek ráno rychlík do spadlé skály. Lokomotiva a první vagon vykolejily, řekl mluvčí Českých drah (ČD) Lukáš Kubát. Mluvčí záchranky Monika Nováková uvedla, že se lehce zranilo pět lidí. Provoz na trati mezi Berounem a Prahou je přerušený, Správa železnic předpokládá, že se jej podaří obnovit až v pátek. Část vlaků jezdí po souběžné trati přes Rudnou u Prahy, jiné jsou zrušeny nebo nahrazeny autobusem.

Podle webu ČD se nehoda stala kolem 6:00. Původně železničáři předpokládali, že jedna z nejvytíženějších tratí v republice zůstane uzavřena do odpoledne, později ale připustili, že omezení potrvá až do večera nebo ještě déle. Správa železnic předpokládá, že mimořádná výluka skončí až v pátek v poledne.

Místo, kde se nehoda stala, je špatně přístupné, přijet lze prakticky jen po kolejích. Vyprošťování proto trvalo dlouho. Dieselová lokomotiva, která přijela pro vagony, mohla čtyři nevykolejené odvézt až po sedmi hodinách. Pro vykolejenou rychlíkovou lokomotivu přijel speciální jeřáb; aby mohl pracovat, bylo však nejprve potřeba odstranit trakční vedení.

Podle velitele zásahu Stanislava Kouby bude po odtažení lokomotivy ještě potřeba místo uklidit a pravděpodobně srovnat uhnutí kolejí.

Ve vlaku, který havaroval, utrpělo pět lidí lehké zranění. Záchranáři ošetřili čtyři z nich na místě, jeden cestující s pohmožděnou krční páteří byl převezen do nemocnice v Hořovicích, řekla Nováková. Podle mluvčí hasičů Dagmar Zemanové cestovalo rychlíkem asi 150 lidí. „Lidé sami opustili vlak a odcházejí pěšky, někdo směrem na Karlštejn, někdo směrem na Prahu,“ popsala mluvčí situaci po nehodě.

Mimořádná výluka doplnila plánovanou

Nehoda se stala na trati, kde je od nynějška do 16. července plánovaná v úseku z Prahy do Berouna kvůli pokračující modernizaci výluka, místo některých vlaků jezdí autobusy, změnily se odjezdové časy. Rychlíky a expresní vlaky ale měly jezdit bez omezení. Pád skály to však změnil.

Nejhůře na něj doplatili cestující, kteří chtěli jet vlakem z Prahy do Mnichova nebo naopak. České dráhy zásadně zkrátily jejich trasu, takže začínají až v Plzni. Mezi Prahou a Plzní je dopravce ničím nenahradil. Vlaky Intercity Praha–Cheb a rychlíky Praha–Klatovy jezdí mezi Prahou a Berounem odklonem po trati přes Rudnou u Prahy. Veškerá regionální doprava je mezi Zadní Třebaní a Karlštejnem nahrazena autobusy.

Skála u Karlštejna se sesunula po prudkých středečních bouřkách, které prošly Českem a způsobily i lokální povodně, zůstaly také škody po kroupách. Železniční dopravu komplikovaly popadané stromy nebo větve, a to hlavně v jižních a středních Čechách. Správa železnic ráno na Twitteru uvedla, že kvůli nočním bouřkám řešila dvě desítky mimořádností.