Ve Zlíně je tématem voda, osud Velkého kina i doprava

V posledních čtyřech letech vládla na zlínské radnici jediná koalice, což není mezi krajskými městy příliš běžné. I proto se současnému vedení města podařilo nastartovat několik projektů a zaměřit se na umazávání vnitřního dluhu města. Opozice ale kritizuje absenci velkých projektů a širšího rozvoje. Zlínskou politikou posledních let ale hýbe zejména téma vodárenství. Otázka způsobu hospodaření s vodou je proto ústřední i v aktuální předvolební kampani.

Komunální volby ve Zlíně v roce 2014 ovládli s velkým náskokem Starostové a nezávislí. Do koalice tak stačilo vítězům přibrat pouze hnutí ANO a získat v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu celkem 26 křesel. Staronovým primátorem se stal Miroslav Adámek, který Zlín vedl už od roku 2010.

Koalice se i díky jasné převaze v zastupitelstvu udržela u moci celé čtyři roky. V opozici naopak zůstali sociální demokraté, lidovci, kteří kandidovali společně s hnutím Zlín 21, a komunisté.

Hospodaření s vodou by se mohlo vrátit městům a obcím

V právě končícím volebním období dominovalo zlínské politice hned několik otázek. Jednou z nich je už dlouhodobě budoucnost místního vodárenství. V současnosti se sice Vodovody a kanalizace Zlín starají o infrastrukturu, tu ale provozuje společnost Veolia prostřednictvím Moravské vodárenské.

Podle kritiků tečou zisky do zahraničí, a žádají proto, aby se hospodaření s vodou vrátilo do rukou měst a obcí Zlínska. Podle vedení města je ale třeba počkat na konec probíhajících soudních jednání, která rozhodnou o platnosti smluv.

Podívejte se: Bilance posledních čtyř let ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Dalším palčivým problémem města je například osud Velkého kina, největšího stálého kinosálu v Česku. Kino, které postavila v roce 1932 firma Baťa, bylo kvůli narušené statice v roce 2016 uzavřeno. Vedení města nyní připravuje projekt na rekonstrukci za přibližně 500 milionů korun.

Právě v již započatých projektech chce vedení města pokračovat, příprava by se měla posunout směrem k realizaci. Opozice naopak současným představitelům Zlína vyčítá nedostatek velkých projektů. Vysvětlením současného vedení je, že se zaměřilo na umazávání vnitřního dluhu města a dělalo stovky menších projektů, investovalo do škol, regenerací parků či hřišť.

Nová parkoviště, rekonstrukce nádraží i obchvat Zálešné

V rámci kampaně před blížícími se komunálními volbami jsou podobně jako v jiných krajských městech i ve Zlíně jedním z hlavních témat investice do dopravy. Lídři kandidujících stran a hnutí usilují například o budování nových parkovacích míst, posilování významu MHD nebo o rekonstrukci nádraží. Plánem je i zahájení stavby obchvatu Zálešné, který by měl ulehčit provozu v centru města.

Mimo pozornost kandidátů na post zlínského primátora nezůstává ani již zmíněné téma vody. Pro voliče je důležité i proto, že kvůli současnému modelu fungování je cena vody ve Zlíně výrazně vyšší než v okolních okresních městech. Podle většiny lídrů by se hospodaření s vodou mělo vrátit zpět do rukou Vodovodů a kanalizací.

Kandidující subjekty dále prosazují rekonstrukci uzavřeného Velkého kina nebo tržiště Pod Kaštany. Především levicoví lídři chtějí zahájit výstavbu nových městských nájemních bytů.