V Praze volí 65 zastupitelů, hlasuje se i v městských částech. Pražané vyberou čtyři nové senátory

V Praze lidé volí 65 zastupitelů, celé město je jedním obvodem. O hlasy usiluje 29 stran a hnutí. Zároveň se volí zastupitelstva ve všech 57 městských částech. Někteří Pražané také budou rozhodovat o čtyřech nových senátorech.

V komunálních volbách před čtyřmi lety v Praze zvítězilo ANO s 22,1 procenta a sedmnácti mandáty. Za ním skončila TOP 09 s 20,1 procenty a šestnácti mandáty. Třetí byla Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) s 11,2 procenty a osmi mandáty. Do zastupitelstva se dostaly ještě ODS, ČSSD, KSČM a Piráti. Volební účast dosáhla 37,7 procenta.

Koalici vytvořily ANO, ČSSD a Trojkoalice. V 65členném zastupitelstvu měli nejtěsnější možnou většinu 33 hlasů. Primátorkou se stala Adriana Krnáčová (ANO). V říjnu 2015 se koalice dostala do krize, když si strany vzájemně odvolaly radní. O měsíc později se koalice rozpadla, když ČSSD uvedla, že k Trojkoalici ztratila důvěru. Po půlročním vyjednávání se však v dubnu 2016 na koalici znovu domluvily stejné strany a primátorkou zůstala Krnáčová.

Pražané volí také zastupitele ve všech 57 městských částech. Například v nejlidnatější Praze 4 nebo 10 voliči vybírají 45 zastupitelů, naproti tomu v nejmenší části – Praze-Nedvězí – lidé vybírají jen pět zastupitelů z celkových šesti kandidátů.

Do Senátu se volí ve čtyřech obvodech

V některých částech Prahy se zároveň konají volby do Senátu, a to v obvodech číslo 17, 20, 23 a 26. Tyto obvody nijak nerespektují hranice městských částí a dokonce ani čtvrtí – voliči proto musí dávat velký pozor, zda se právě u nich do Senátu volí.

  • Obvod č. 17 „Praha 12“ zahrnuje přibližně jižní třetinu města. Kromě samotné Prahy 12 ještě městské části Praha 16 (Radotín), Lipence, Lochkov, Slivenec, Velká Chuchle, Zbraslav, Kunratice, Šeberov, Újezd, Libuš, Petrovice a ještě Hodkovičky a Lhotku z Prahy 4. O hlasy voličů se uchází osm kandidátů.
  • Obvod č. 20 „Praha 4“ zahrnuje celou Prahu 4 s výjimkou Hodkoviček a Lhotky. O hlasy voličů se uchází osm kandidátů.
  • Obvod č. 23 „Praha 8“ zahrnuje celou Prahu 8 a dále městské části Praha 18 (Letňany), Březiněves, Ďáblice, Dolní Chabry a Čakovice. O hlasy voličů se uchází šestnáct kandidátů.
  • Obvod č. 26 „Praha 2“ zahrnuje část Prahy 2 bez Nového Města a Vyšehradu, dále celou Prahu 3, část Prahy 9 (Hrdlořezy, část Hloubětína a Malešic) a část Vinohrad ležících v Praze 10. O hlasy voličů se uchází devět kandidátů.