V Ostravě volí 55 zastupitelů, hlasuje se i v městských částech. Ostravané vyberou také nového senátora

V Ostravě lidé volí 55 zastupitelů, celé město je jedním obvodem. O hlasy usiluje 15 stran a hnutí. Zároveň se volí zastupitelstva ve všech 23 městských obvodech. V části města se navíc konají i volby do Senátu.

V komunálních volbách před čtyřmi lety v Ostravě zvítězilo ANO s 21,3 procenty a patnácti mandáty. Za ním skončila ČSSD s 16,2 procenty a dvanácti mandáty. Třetí bylo hnutí Ostravak se 13,8 procenty a deseti mandáty, těsně následované KSČM se 13,4 procenty a taktéž deseti mandáty. Do zastupitelstva se dostaly ještě KDU-ČSL a ODS. Volební účast dosáhla 29,6 procenta.

Koalici vytvořily ANO, ČSSD a KDU-ČSL, tedy stejné strany, které tehdy byly součástí vlády Bohuslava Sobotky. Primátorem se stal Tomáš Macura (ANO). V 55členném zastupitelstvu měla koalice 31 křesel. V listopadu 2015 zastupitelstvo odvolalo všechny radní za ČSSD a na jejich místa zvolilo členy hnutí Ostravak a ODS. Sociální demokraté tak poprvé od roku 1990 skončili v opozici.

Do Senátu se v Ostravě volí jen v obvodu číslo 71, který zahrnuje Ostravu-Jih, Proskovice a Polanku nad Odrou. O hlasy voličů se uchází devět kandidátů. Dosavadní senátor Leopold Sulovský zvolený za hnutí Ostravak mandát obhajuje.