V Českých Budějovicích volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 14 stran. Lidé vyberou i nového senátora

V Českých Budějovicích lidé volí 45 zastupitelů, celé město je jedním obvodem. O hlasy usiluje 14 stran a hnutí. V celém městě se zároveň konají volby do Senátu, voliči budou vybírat z osmi kandidátů.

V komunálních volbách před čtyřmi lety v Českých Budějovicích zvítězilo hnutí ANO, které získalo 20,7 procenta hlasů a dvanáct mandátů. Za ním skončila ČSSD s 15,3 procenty a devíti mandáty. Třetí bylo hnutí Občané pro Budějovice se 14,2 procenty a osmi mandáty. Do zastupitelstva se dostaly ještě KSČM, TOP 09, KDU-ČSL a ODS. Volební účast dosáhla 33 procent.

Koalici vytvořilo ANO, Občané pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL, primátorem se stal Jiří Svoboda (ANO). V červnu 2015 byli na návrh ČSSD a také hlasy dvou koaličních zastupitelů odvoláni čtyři radní včetně primátora, což způsobilo faktický konec koalice. V září 2015 vznikla nová koalice, kterou tvoří ANO, ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Primátorem byl opět zvolen Jiří Svoboda.

O místo v Senátu usiluje osm kandidátů

V senátních volbách se o hlasy voličů uchází osm kandidátů: Ladislav Faktor (nestr.), Lubomír Pána (SPD), Miloslav Procházka (ČSSD), Richard Schötz (KSČM), Marie Paukejová (ČSNS), Blanka Sýkorová (PRO zdraví a sport), Jiří Šesták (Občané pro Budějovice, STAN, KDU-ČSL, TOP 09, Zelení a Senátor 21) a Štěpán Tampír (Svobodní).

Senátní obvod zahrnuje kromě města také východní část okresu České Budějovice a západní část okresu Jindřichův Hradec (Třeboňsko). Dosavadní senátor Jiří Šesták zvolený za Starosty a nezávislé mandát obhajuje.