Náhradu za senátora Hlavatého si na Trutnovsku zvolí začátkem roku

Doplňovací volby do Senátu se na Trutnovsku uskuteční v pátek 5. a sobotu 6. ledna. Termín hlasování vypsal prezident republiky, informoval o něm hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Případné druhé kolo by proběhlo o týden později. Z voleb má vzejít nástupce senátora za ANO Jiřího Hlavatého, který se ve víkendových volbách stal za totéž hnutí poslancem, a mandát mu tak zanikl.

Generální ředitel a majitel textilní společnosti Juta ze Dvora Králové nad Labem Hlavatý se do horní komory dostal v říjnu 2014 a zasedal v senátorském klubu ANO. Ten se po jeho odchodu snížil na šest členů, frakce i tak zůstala druhou nejméně početnou v horní komoře. Volby uprázdnily i Hlavatého místo v hospodářském výboru.

Hlavatý do sněmovny kandidoval jako nestraník z osmnáctého místa a poslanecké křeslo mu zajistily preferenční hlasy. Změnu komor ale přivítal s rozpaky. „Je to pro mě velké překvapení, děkuji lidem za důvěru,“ řekl a dodal, že o tom, že mu při zvolení poslancem automaticky zaniká mandát senátora, nevěděl. 

„Ti, kdo byli zvoleni, by měli mít možnost si vybrat. Nikoliv, aby jim zákon nařizoval, že zvolením jim mandát automaticky končí. Takhle jsem se stal obětí,“ dodal pro Krkonošský deník.

Třikrát k volbám

Nyní na Trutnovsku (volební obvod č. 39) budou vybírat podnikatelova nástupce, který v horní komoře zasedne na necelé dva roky. Hlavatého řádný šestiletý mandát by skončil na podzim roku 2020, kdy skončí i mandát jeho nástupce.

Obyvatelé regionu tak v lednu patrně půjdou k volbám třikrát. Kromě senátních voleb se totiž budou konat i ty prezidentské. Vzhledem k tomu, že se neočekává rozhodnutí o hlavě státu v prvním kole, budou muset voliči k urnám patrně i 26. a 27. ledna.