Rozumní k tématu Spravedlnost a stav justice

Stav české justice je katastrofální. Soudce jmenovat pouze na funkční období s možností prodlužování. Zavést precedenční systém a poroty

Stav české justice je katastrofální. Soudce jmenovat pouze na funkční období s možností prodlužování. Zavést precedenční systém a poroty. Soudci mnohdy musí soudit podle litery zákona, který v některých případech jde proti duchu zákona. Není to vždy vina soudců, ale vina předchozích vlád a poslanců, kteří mnohdy nesmyslné a proti sobě jdoucí zákony vymysleli a schválili.

Precedenční systém by umožnil soudcům soudit podle předchozích kauz a porotní systém by zaručil posuzování kauz podle zdravého rozumu. Mnohdy soudci chtějí vynést rozsudky, podle toho, jak to osobně lidsky cítí, jenže nesmyslné zákony jim to nedovolí. Naopak je nutné zpřísnit to, že se někteří delikventi neustále omlouvají a projednávání kauz se neúměrně protahuje.

Všechny zákony, týkající se justice, Rozumní chtějí přehodnotit a ve spolupráci a ve shodě napříč politickým spektrem uvést do fungujícího stavu. Nespravedlivých rozsudků a díky nim zničených životů tu máme spoustu. Je třeba systém změnit.