Vzdělanost lidé vidí u Zemana i Drahoše, v důstojnosti se názory rozcházejí

Vzdělanost je jedna z nejsilnějších vlastností, které lidé viděli u prezidentských kandidátů s nejvyšším potenciálem – Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Michala Horáčka i Pavla Fischera. Zemana pak respondenti nejčastěji vidí také jako silného, energického a důvěryhodného. Nejméně často ho ale vnímají jako důstojného a zdravého, v čemž se liší jak od Drahoše, tak i Horáčka a Fischera. Vyplývá to z průzkumů, které pro ČT připravily Median a Kantar TNS.

Mezi nejsilnější stránky stávajícího prezidenta Miloše Zemana patří to, že je vzdělaný a schopný. V průzkumech prováděných v listopadu, prosinci a v druhém lednovém týdnu se souhlas s těmito charakteristikami objevoval nejčastěji (okolo osmdesáti procent). Podobně vysoký souhlas (nad 70 procent) ale zaznamenaly tyto vlastnosti i u dalších kandidátů.

Mezi Zemanovy další výrazné vlastnosti patří to, že je silný a energický, a tedy schopný prosazovat svoje ideje (v lednu byl souhlas s tímto hodnocením dvoutřetinový). Ve zhruba 57 procentech případů ho pak krátce před volbami vnímali lidé jako důvěryhodného a čestného.

Mezi listopadem a lednem pak ubyl mírně podíl těch, podle kterých stojí na straně lidí (z 58 procent na 53 procent). Nejméně často pak respondenti souhlasí s tím, že by byl důstojný a jeho chování odpovídalo prezidentskému úřadu (v lednu to bylo 41 procent) a že by byl zdravý a tedy schopný dokončit prezidentské období (37 procent).

„To, jestli lidé důvěřují tomu, že stojí na straně lidí, jako jsou oni, a přikládají tomu důležitost, se nejvíc pojí s tím, jestli Miloše Zemana volí, nebo ne. Je to klíčový faktor. To, jestli je zdravý, což je velká slabina, se s volbou tolik nepojí,“ uvedl Daniel Prokop z Medianu.

Důstojnost lidé častěji přisuzovali Drahošovi, Horáčkovi i Fischerovi

Ohledně důstojnosti a zdraví přitom vykazuje nejhorší výsledek ve srovnání s Drahošem, Horáčkem i Fischerem. Při hodnocení Drahoše respondenti vykázali více než poloviční souhlas ve všech vlastnostech. „Snad až na jednu položku, tak ve všech dalších Drahoš Zemana předčí, v některých velmi výrazně,“ ohodnotil Pavel Ranocha z Kantar TNS

V lednu Drahoše jako silného a energického označilo 60 procent. S tím, že stojí na straně lidí, vyslovili dotazovaní souhlas v 59 procentech odpovědí. Častěji si s ním ještě spojovali důvěryhodnost a čestnost (68 procent) a většinou souhlasili s tím, že by dobře reprezentoval Česko v zahraničí (70 procent). Lepšího výsledku dosahuje Drahoš i ohledně toho, jestli by spojoval společnost – 58 procent.

Hodnocení kandidátů bylo ve sledovaném čase poměrně stabilní. Zatímco u Miloše Zemana se hodnocení neměnilo v podstatě vůbec, například u Jiřího Drahoše došlo v prosinci k významnému zhoršení některých atributů ve srovnání s listopadem (například důvěryhodnost) a tato pozice se v lednu potvrdila. Pavel Fischer naopak oproti uplynulému měsíci svoji pozici spíše vylepšil.

  • Výzkum realizovaly společnosti Median a Kantar TNS pro Českou televizi. Sběr dat v listopadu probíhal ve dnech 11. 11. až 16. 11. 2017 na vzorku 1500 respondentů, v prosinci ve dnech 9. 12. až 14. 12. 2017 na vzorku 1504 respondentů a v druhém lednovém týdnu ve dnech 9. 1. až 11. 1. 2018 na vzorku 2014 respondentů. Vzorek průzkumu odráží základní sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Vzorek odpovědí pro vnímané vlastnosti se pohybuje mezi 200 a 800 respondenty; hodnotili pouze ti, kteří kandidáta znají (každý respondent ale maximálně dva kandidáty). Výsledky zahrnují odpovědi určitě ano i spíše ano.